Mina reflektioner

En tunnelbana genom skogen?

with 2 comments

När jag och sonen i lördags promenerade i Nackareservatet passerade vi den plats där tunnelbanan var tänkt att gå på sin väg från Bagarmossen till Bollmora centrum (dagens Tyresö centrum) enligt tunnelbaneplanen från 1965.

Huruvida tunnelbanan skulle gått ovan jord eller under jord kom man aldrig fram till innan planerna på en tunnelbana till Tyresö lades på hyllan, men sannolikt hade tunnelbanan gått ovan jord genom det som idag är ett naturreservat. Hur det hade sett ut i Nackareservatet om det blivit en tunnelbana till Tyresö kan man förstås inte veta, men förmodligen hade den påverkat såväl djurlivet som naturupplevelsen, de södra delarna av dagens Nackareservat hade kanske t o m bebyggts.

I Bagarmossen kan man finna spåren av det numera borttagna reservatet för tunnelbaneförlängningen till Tyresö, idag ter sig dock en förlängning av tunnelbanan som idag slutar i Skarpnäck till Tyresö som tämligen osannolik då bebyggelsen som tillkommit utefter den planerade sträckningen främst utgörs av radhus och villor, områden som knappast lämpar sig för en tunnelbaneförsörjning.

 

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kanske var det tur att det inte blev något av planerna. Jag kan inte riktigt bedöma om bevarad natur är viktigare i det området än kollektivtrafik. Men nog är ett naturreservat betydligt vackrare än en tunnelbana.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  7 september, 2018 at 17:53

  • Det finns nog två sidor, Stockholm växer väldigt mycket, snart är vi 2,5 miljon och i en inte allt för avlägsen framtid förmodligen 3 miljoner invånare, Stockholm är en av de städer som växer mest i Europa. Nu kommer förmodligen inte detta område i Nackareservatet bli aktuellt att bebygga, men det finns ett motstånd mot att bygga, jag tillhör dem som vill att det byggs och brukar alltid fråga motståndarna var dom anser att man ska bygga någonstans, var deras barn (och min son) ska bo någonstans. Svaret är tyvärr oftast, ”någon annan stans”, bygg gärna men inte ”just här”, i en stad som växer måste man bygga även på min bakgård.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   7 september, 2018 at 22:45


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: