Mina reflektioner

Idag besökte jag Barkarbystaden

with 6 comments

Idag besökte jag Barkarbystaden, en ny stadsdel i Järfälla kommun som till stora delar kommer att ligga på det gamla området för flygflottiljen F8, hela den före detta landningsbanan kommer att bebyggas. När min familj flyttade från Skåne till Stockholm i januari 1966 bosatte vi oss i det närbelägna Jakobsberg, då var aktivitetsnivån hög på flygflottiljen, på nätterna landade och startade det jaktplan i samband med övningar, men verksamheten avvecklades och efter många turer bebyggs nu det gamla flygfältet.

Centralt i Barkarbystaden kommer det att ligga en tunnelbanestation med samma namn, i det området har dock inte exploateringen påbörjats ännu, de delar jag besökte idag var de västliga delarna av Barkarbystaden som ligger nära IKEA Barkarby och den handelsplats som växt upp därikring, där är exploateringen i full gång. Orsaken till mitt besök var att jag skulle titta på hållplatslägena för den kommande busslinjen med självkörande bussar som under oktober ska starta i Barkarbystaden, bussarna kommer att vara av samma typ som de som gick i Kista i vintras, dock är det denna gång en SL-linje varför de kommer att vara lackerade i rött, precis som de flesta SL-bussar är. I ett första skede kommer bussarna att ha en värd ombord även om bussen kör av sig själv, men i en nära framtid förväntas bussarna kunna framföras helt autonoma, med andra ord utan personal ombord på bussen.

Bussarna kommer att utgå från Stora torget i Barkarbystaden, ibland undrar jag varför man fortfarande bygger torg, de är i och för sig oftast en central plats och en plats där folk samlas, men torgen hade förr i tiden en betydligt större betydelse. Man gick till torget för att handla, hämta vatten från stadens brunn och utbytta nyheter, idag handlar vi på ICA Maxi, vattnet finns i kranen och nyheterna hittar man på nätet, på torget sitter folk bara och solar, dock inte idag för det blåste så in i helvete.

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Imorgon kommer stormen hit. Tur att hunden sitter fast i kopplet.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  20 september, 2018 at 20:18

 2. Torgen kan nog ändå fylla en funktion som social samlingsplats tänker jag – lite ändrat användningsområde kanske men trevligt!
  Blåsigt här också idag, ingen storm kanske men det tar i rejält i byarna!

  Gillad av 1 person

  Trollanne

  20 september, 2018 at 21:39

 3. Intressant iakttagelse om torg. Undrar hur lång tid sträckan Barkarby-T-centralen kommer att ta? Vore kul att veta. Älskar de där bussarna du beskriver.

  Gilla

  Eva

  20 september, 2018 at 21:59

  • Tunnelbanan från Barkarbystaden till T-centralen kommer att ta 22-23 minuter

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   21 september, 2018 at 08:05

   • Tack! Intressant att veta att det kommer att gå så fort.

    Gilla

    Eva

    21 september, 2018 at 09:09

 4. Jättespännande med de självkörande bussarna. Jag vet inte om jag skulle vara helt lugn som passagerare (har nog sett för många tv-serier där bilar hackas) men när det blir vanligare försvinner nog oron 🙂

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  21 september, 2018 at 10:33


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: