Mina reflektioner

Sopsortering med förhinder

with 5 comments

När jag i förra veckan väntade på att ett möte skulle börja tog jag en liten promenad i kvarteren runt det Stora torget i Barkarbystaden, jag har tidigare bara åkt igenom Barkarbystaden med buss, så det gällde att passa på att se sig omkring när tillfälle gavs.

Redan på Stora torget såg jag något jag aldrig sett förut, papperskorgarna på torget var nämligen anslutna till sopsugen, så dom tömde sig själva så att säga. Inne på en gård hittade jag sex stycken sopnedkast, i vilka man skulle sortera sina sopor i tre olika kategorier:

 • Två sopnedkast för tidningspapper
 • Två sopnedkast för plastförpackningar
 • Två sopnedkast för övrigt avfall (restavfall)

Jag hade väl gärna kompletterat med kategori till, komposterbart, så skulle man kunnat tillverka biogas eller helt enkelt kompostera det. Här hemma pågår ett försök med påsar i en särskild grön nyans i vilka det är tänkt att man ska slänga sådant som är komposterbart, sedan ska det bara vara att kasta påsen i sopnedkastet, påsen identifieras sedan av en optisk läsare på sopstationen och hamnar tillsammans med de andra påsarna med samma innehåll. Det stora problemet är dock att få tag i påsar, dessa ska kunna hämtas i mataffärerna här hemma, men de är alltid slut, jag har bara fått tre påsar, så innan tillgången på påsar blir god tänker jag inte ge mig in på denna typ av sortering. För övrigt kan man inte köpa påsar med denna gröna nyans, så det går inte att lösa problemet på det sättet heller.

Written by melkerlarsson

26 september, 2018 den 20:44

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja det hade väl varit bra med ett nedkast för komposterbart också, men å andra sidan är det bättre än ingen sortering alls. Ett steg i rätt riktning i alla fall!

  Gillad av 1 person

  Trollanne

  26 september, 2018 at 22:02

 2. Idén är god men utan påsar ett problem. Mina söner i Tyskland har olika sopkärl framför huset där allt sorteras även komposterbart. Där finns inga container dit alla ska gå.
  Sopnedkast som aldrig behöver tömmas och därmed aldrig blir överfulla är riktigt bra.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  26 september, 2018 at 22:27

 3. Här ständig sopsortering med förhinder. Vägrar gå med sopsäckar ett par km till återvinning. Återvinning här är enbart till för de med bil. Och några bostadsrättsföreningar som har egen sopåtervinning.

  Gillad av 1 person

  Surridurr, Lakritskillen

  27 september, 2018 at 12:12

 4. Det dyker upp klimatsmarta lösningar lite här och där och det här är ju en bra början 🙂 I vår kommun använder vi de gröna kompostpåsarna och de delas ut vid brevlådorna. En gång varje år ligger rullarna med påsar där och jag har snart fyllt ett skåp i källaren med de överflödiga. Sist försökte jag hinna ut och be dem ta tillbaka påsarna men jag lyckades inte. Men annars fungerar det bra. Jag har bara för lite matavfall i mitt hushåll 😉

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  27 september, 2018 at 16:04


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: