Mina reflektioner

En söndagspromenad i närområdet

with 5 comments

Idag undvek jag och sonen att åka in till stan då det skulle spelas derby mellan Djurgården och AIK på Tele2 arena under eftermiddagen, för att undvika trängsel och stök i samband med matchen förlade vi promenaden till närområdet.

Vi promenerade genom Skarpnäck, Pungpinan upp till Enskededalen, de sistnämnda områdena består till stor del av villor från 20-talet, som då benämndes egnahem, vilka är byggda med ett stort inslag av självbyggeri. På den tiden var målgruppen främst lägre tjänstemän och arbetare, idag är prisbilden en helt annan, så dagens motsvarighet till dåtidens lägre tjänstemän och arbetare har nog svårigheter att finansiera ett köp av ett hus i området.

Därefter vek vi in på Sockenvägen som vi följde fram till Skogskyrkogårdens huvudentré där vi vek in på kyrkogården, då Skogskyrkogården domineras av tallar är inte höstkänslan så särdeles framträdande så här i slutet av oktober, men Skogskyrkogården är vacker oavsett årstid. Vi gick en runda och passerade samtliga kapell innan vi lämnade Skogskyrkogården till förmån för Skarpnäcks koloniområde. Där rådde det en viss aktivitet även om det mesta är skördat kring kolonistugorna, det som återstod att skörda var framförallt äpplen, små röda äpplen som min mamma alltid kallade för juläpplen, vet dock inte vilken sort det är.

Innan vi styrde stegen hemåt tittade vi in på Hemköp i Skarpnäck för att handla lite mat, till min stora glädje har dom börjat med såväl självbetjäningskassor som självscanning, det gillar jag verkligen, Stockholmsderbyt mellan Djurgården och AIK såg vi hemmavid på TV.

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ser idylliskt ut.
  Är de röda äpplena stora?
  Mina svärföräldrar var bönder. Svärfar ärvde gården av sina föräldrar. På tomten hade de massvis av fruktträd. Bl a ett träd med stora röda äpplen. Friska och lite syrliga. Äpplena förvarades i backar med tidningspapper och trasmattor runt inne i drängkammaren. Dom där stora röda supergoda äpplena togs fram till jul. Den sortens äppelträd finns inte längre att köpa. Sorten heter husmorsäpplen.

  Gillad av 1 person

  Surridurr, Lakritskillen

  22 oktober, 2018 at 14:57

  • De äpplen som min mamma kallade juläpplen var ganska små men klarröda och plockades ganska sent under hösten.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   22 oktober, 2018 at 15:56

   • Då är det kanske inte samma sort då? Dom jag pratar om skiftar lite i rött då man plockar på hösten men är ännu rödare till jul. De äpplena vi fick av just den sorten blev aldrig juläpplen eftersom jag och ett av våra barn älskade det där syrliga, lite hårda äpplet så de tog slut innan jul. Många bönder i byn kom och fick skott så att de skulle ympa sona egna träd med den äppelsorten.

    Gillad av 1 person

    Surridurr, Lakritskillen

    22 oktober, 2018 at 16:01

 2. Charmiga hus i Enskededalen!

  Gillad av 1 person

  Eva

  22 oktober, 2018 at 16:00

 3. Ni behöver tydligen inte åka någonstans för att hitta fina promenadvägar. Ett klokt beslut att hålla er undan trängseln och välja lite lugnare stråk. Fina bilder 🙂

  Gilla

  ibod11 - Ingrid

  5 november, 2018 at 05:35


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: