Mina reflektioner

Nu är det säsong för spårhalka (lövhalka)

with one comment

Idag när jag och sonen åkte till stan för att besöka Armemuseum drabbades vi av en episod kopplad till spårhalka. Vid stationen Skärmarbrink kunde tunnelbanetåget inte stanna utan gled förbi plattformen med några meter, föraren får bara backa någon meter på egen hand, ska han backa längre måste någon ha uppsikt bakåt. Så tåget fick fortsätta till nästa station, Gullmarsplan, utan att öppna dörrarna vid Skärmarbrink.

Mina reflektioner

Nu i veckan var första gången denna höst jag hörde att det rådde förseningar på grund av hala spår. Spårhalka, även kallat lövhalka, orsakas främst av fallande löv och barr som krossas av tågens hjul. Kvar blir en beläggning som blir väldigt hal, särskilt i kombination med fukt och låga temperatur, så även om man inte ser några löv på spåren kan spåren vara hala.

På de sträckor där pendeltågen, tunnelbanan och lokalbanorna går ovan jord kan spårhalka uppstå, halkan gör att hjulen tappar greppet och glider på spåren vid inbromsningar, likaså kan det vara svårt för tågen att sig upp för en backe eller starta från en station.

För att undvika hjulskador måste tågen framföras såväl långsammare, som varsamare och det leder till förseningar, men trots all försiktighet uppstår hjulskador i form av så kallade hjulplattor vilket leder till att tågen måste tas ur trafik för hjulsvarvning. När det är säsong för spårhalka…

Visa originalinlägg 122 fler ord

Written by melkerlarsson

27 oktober, 2018 den 16:17

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hoppsan, ja det var nog förargligt för de som skulle av eller på där men det är bra att de tänker på säkerheten.

    Gillad av 1 person

    ibod11 - Ingrid

    7 november, 2018 at 21:23


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: