Mina reflektioner

Vissa museer stänger och andra öppnar igen

with 3 comments

Sedan ett antal år tillbaka har många museer i Stockholm stängts, en del för renovering, andra ska flytta, en del har stängt permanent och gällande andra är beskedet lite mer oklart.

Att museivärlden förändras är i sig inte så märkligt, en trend är att företagsmuseum och museum knutna till en specifik myndighet eller statligt företags verksamhet försvinner, exempelvis lades Telemuseum ned 2004 efter det att Telia/Televerket/Telegrafverket tappat sitt monopol, likaså stängde elkraftmuseet för ett tiotal år sedan av ungefär samma skäl då den svenska basindustrin inte längre vill delta i finansieringen av verksamheten.

Men trots att museum försvinner så finns det gott om museum i Stockholmsområdet, det finns ett 80-tal offentliga museum och gräver man lite till hittar man ytterligare ett 40 – 50 tal mer eller mindre okända museum i Stockholmsområdet som drivs av föreningar och andra sammanslutningar, så vill man besöka ett museum i Stockholm finns det gott om alternativ.

Museum som har stängt eller har varit stängda under senare år:

 • Aquaria vattenmuseum, stängde definitivt i september 2018, lokalerna som dom tagit över efter det provisoriska Vasamuseet gick helt enkelt inte att underhålla längre då de var i dåligt skick.
 • Biologiska museet, stängde i augusti 2017 för renovering, när eller om museet kommer att återöppna är dock oklart.
 • Judiska museet, är stängt sedan ett tag tillbaka p g a flytt från Vasastaden till Gamla stan, museet är planerat att återöppnas under sommaren 2019.
 • Leksaksmuseet, som delade lokaler med Spårvägsmuseet stängde i september 2017, museet återfinns numera i Fisksätra tillsammans med museet Hamn.
 • Myntkabinettet eller Sveriges ekonomiska museum, stängde under 2017 för att flytta till Historiska museets lokaler, de första utställningarna beräknas öppna under 2020.
 • Nationalmuseum, stängde för renovering 2013, återöppnade i oktober 2018
 • Spårvägsmuseet, stängde för flytt i september 2017, beräknas öppna i de nya lokalerna i Gasverksområdet i Hjorthagen under 2020. Sonen och jag deltog naturligtvis i avskedsfestligheterna i de gamla lokalerna på Södermalm, detta då vi besökt museet hundratals gånger genom åren.
 • Stockholms stadsmuseum, stängde för renovering 2015 och kommer att öppna igen i samma lokaler under våren 2019.
 • Tullmuseum, stängde under 2015/2016, återfinns numera på nätet, jag och sonen hann dock besöka museet tillsammans en gång innan det stängde.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ni har många museum i Stockholm! Vi har egentligen bara ett ”riktigt” Tågmuseet har bara öppet vissa dagar och timmar och föremålen som tåg och annat har blivit reducerat när några intelligensbefriade idi*ter vandaliserat tågen och vagnarna…

  Gillad av 1 person

  John

  6 november, 2018 at 21:37

 2. Jag är medlem i föreningen som driver järnvägsmuseet och har förstått att det varit stora problem med vandalism, tyvärr inget unikt för Kristianstad. Visst finns det många museum i Stockholmsområdet, en del borde kanske ligga någonstans, men befolkningen som närmar sig 2,5 miljoner skapar ju en ”marknad”.

  Gilla

  melkerlarsson

  6 november, 2018 at 21:43

 3. Där behöver man verkligen inte lida brist på aktivitet. Men det har jag ju redan förstått genom alla dina inlägg 😀 Har man inte lust att gå ut och upptäcka allt som finns att se så finns det massor av inomhusmöjligheter. Något för alla.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  11 november, 2018 at 10:29


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: