Mina reflektioner

Citybävrar

with 6 comments

När jag växte upp var bävrarna ännu ganska så ovanliga i Sverige, på 60-talet åkte vi vid ett tillfälle fler mil från vår sommarstuga i Västmanland till Värmland bara för att titta på bävrar och deras imponerande fördämningar.

Idag behöver man inte anstränga sig så särdeles mycket för att få syn på en bäver eller i alla fall spår efter bävern ens om man bor i Stockholm, på mängder av platser hittar man spår efter bävern i form av fällda träd eller nästan fällda träd, på vissa platser har den nedre delen av träden nätats in för att förhindra att bävern fäller dom.

Bävern utrotades i Sverige på 1870-talet, men den återinplanterades 1922, i början spred bävrarna sig ganska så långsamt, men antalet har på senare år näst intill kommit att explodera, till Stockholm kom bävern på 90-talet då de etablerades sig i Nackareservatet. Under senare år har den spritt sig därifrån, idag kan man möta bävrar i Alvik, på Djurgården, i Hammarby sjöstad och på allehanda andra centrala platser. För ett par år sedan upptäckte man en bäver på Karlavägen, mitt på Östermalm hundratals meter från närmaste vattendrag i full färd med att fälla ett träd. I Nacka lyckades en bäver en gång fälla ett träd tvärsöver Saltsjöbanans kontaktledning som därmed revs ner vilket ledde till stopp i trafiken och att ersättningsbussar fick sättas in.

En kul detalj: Bäverns stora framtänder slutar aldrig växa – därför måste de gnaga på träd för att slipa ned tänderna, så det är inte bara byggnadsmaterial och mat dom är ute efter när dom gnager på träden.

 

 

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. En kollega mötte en bäver mitt inne i samhället en kväll – lite udda plats för en bäver men kanske inte alldeles ovanlig trots allt.
  Lite farligt blir det allt att vistas i bäverns närhet, halvt avgnagda träd vickar lätt när det blåser!

  Gillad av 1 person

  Anne

  19 november, 2018 at 20:57

  • Att bäverns gnagande i vissa fall är en fara, ex om det blåser, har man insett även i Stockholmsområdet, ex utefter Norr Mälarstrand där bävern härjar utefter en av stans populäraste strandpromenader.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   19 november, 2018 at 21:31

 2. Vad kul att ni har bäver!😊 När de inplanterade bäver i Yellowstone i USA så bidrog den till en fantastisk bra förvandling för hela nationalparken, och gjorde även att vargarna, som även de återinfördes, påskyndade sin utveckling som i sin tur gjorde att beståndet av hjortar och annat vilt inte längre var för många och att de tvingades att röra på sig vilket gjorde att marken, som behöver bli trampad på, även kunde återhämta sig för vegetationen hade ingen tid att återhämta sig. Vi människor har verkligen förstört vår värld, och nu får vi hoppas på att vi fortsätter att återställa vår jord och att vissa människor slutar att gnälla över att vilda djur tar ”deras” älgar, rådjur och annat vilt. Boskapsägare tar mer ansvar för att hålla sina djur säkra. Förr i tiden vaktade till exempel samerna sina renar ute Idag ska de ”bara” ta in dem på slakt efter att de själva gått ute i det vilda. Vi människor äger inte marken, alla djur har rätt att vistas var de vill i naturen! Vi hade en varg i Skåne som någon idi*t sköt för ett tag sedan!!! På 1800-talet var det vanligt med varg i Skåne.

  Gillad av 1 person

  John

  19 november, 2018 at 22:07

 3. Juste, det lärde vi oss redan i skolan att bävern får ”slipa” ner sina tänder. Ändå är det imponerande vad de kan åstadkomma.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  19 november, 2018 at 23:03

 4. Den där Östermalmsbävern tyckte kanske att trädet stod i vägen där?
  Här hade vi för 1-2 år sedan en säl på ”promenad” mitt inne i stan. Den hjälptes ner i viken.
  Inte så länge senare var ännu säl på (kanske samma) på ”långpromenad” bort mot att ta sig ut från norra änden av stan. Då var den också lite aggressiv. Polisen fångade in den och placerade den i polisbilen. Troligen på förhör? Sedan körde dom längre ut i viken, vid öppet hav och släppte ut den.
  Det är också knasiga djur!

  Gillad av 1 person

  Surridurr, Lakritskillen

  20 november, 2018 at 00:41

 5. Jag blir jätteglad när jag ser en bäver för det händer inte ofta. Men det är nog inte lika kul om de ställer till det med fara för både det ena och det andra. Jag har hört att tänderna växer hos fler gnagare, kanske t o m de flesta. Det är nog lite som ”hönan och ägget” Växer deras tänder för att de ska kunna gnaga eller gnager de för att tänderna växer? 😀 Hur som helst, bävrar är spännande djur 🙂

  Gilla

  ibod11 - Ingrid

  20 november, 2018 at 09:34


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: