Mina reflektioner

Exklusivt boende på höjden

with 7 comments

I veckan passerade jag de Norra tornen vid Torsplan på väg till ett möte hos Förvaltningen för nya tunnelbanan, det östra tornet är färdigställt och är ca 125 meter högt, det västra tornet är påbörjat och kommer att bli något lägre.

Arkitekturen är onekligen väldigt spännande, en del skulle nog hävda att den är lite extrem, men oavsett vad man tycker så är de Norra tornen ett nytt inslag i stadsbilden som syns långväga, exempelvis från Skansen eller söders höjder.

Det finns dock ett mycket stort aber, priserna på lägenheterna i de Norra tornen är höga, för att inte säga extremt höga, det är m a o inget för vanligt folk, i alla fall inte för låginkomsttagare. Detta är dock inget unikt för de Norra tornen, att bygga attraktiva lägenheter för de som har råd att betala är ingen konst, däremot är det en konst att bygga anständiga bostäder till de som är mindre bemedlade.

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Instämmer helt och hållet!
  👍

  Gillad av 1 person

  Surridurr, Lakritskillen

  29 november, 2018 at 15:00

 2. Ja det är förfärligt att det inte byggs bostäder som vanligt folk har råd med.

  Gillad av 2 personer

  Eva

  29 november, 2018 at 15:34

 3. Jag vet inte hur det är i Stockholm men i vissa städer är det svårt att få väldigt dyra bostäder uthyrda. Om nu konjunkturen är på väg ner kanske det blir många tomma, dyra bostäder som ingen vill eller har råd att hyra. Lite dålig framförhållning kan jag tycka och även jag håller med om att ett annat sätt att tänka behövs.

  Gilla

  ibod11 - Ingrid

  29 november, 2018 at 20:29

 4. Jag tänker att det finns en gräns för hur många dyra lägenheter som går att sälja/hyra ut. Det är ju ändå ett begränsat antal människor som kan bo där.
  Som du skriver – det är en konst att bygga billigt för de som inte har råd med annat. Kanske det inte ens är en konst utan mer handlar om vilja? Hur som så är det nog dags att börja fundera i de banorna för antalet bostadslösa ökar ju i en ryslig hastighet.

  Gillad av 1 person

  Anne

  29 november, 2018 at 21:14

  • Du har samma poäng som mig, kundgruppen för de exklusiva lägenheterna är starkt begränsad, det finns flera lägenheter i detta hus som kostar 30-40 miljoner, de som har råd med dessa inryms förmodligen i mitt minne, inte många.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   29 november, 2018 at 23:01

   • Ja jag tror nog vi menade samma sak. Det finns väl bättre sätt att få bostadsmarknaden att fallera än att ha lägenheter med idiothöga insatser ståendes när kundkretsen är mättad.
    Själv har jag dock så dåligt minne att de inte skulle rymmas i mitt minne även om de är få – men jag förstår hur du menar 🙂

    Gillad av 1 person

    Anne

    30 november, 2018 at 07:07

 5. Här är en till som håller med. Helt sjukt är det.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  1 december, 2018 at 19:38


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: