Den fria entrén på statliga museer försvinner
I och med att Kristdemokraternas och Moderaternas budgetreservation gick vinnande ur striden om vilken budget som skulle gälla under 2019 kommer den fria entrén till vissa statliga museer att försvinna under nästa år.
Jag och sonen som är flitiga besökare på ett flertal av dessa museum borde ju ha jublat när den fria entrén infördes, men det gjorde i alla fall inte jag. Reformen kostade ca 80 miljoner per år, ett par miljoner per museum och frågan är om inte dessa pengar kunde gjort större nytta om dessa tillfördes verksamheten vid museerna, för att exempelvis producera utställningar, ex med inriktning på barn eller utställningar som kunde vandra runt i Sverige och visas på landets många länsmuseer, m a o för fler än oss som bor i Stockholm.
Museum i Stockholm som från 2016 fick fri entré:
- Armémuseum, Etnografiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Kungliga myntkabinettet, Livrustkammaren, Medelhavsmuseet, Moderna museet, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Sjöhistoriska museet, Skoklosters slott, Statens centrum för arkitektur och design och Östasiatiska museet
- Kungliga myntkabinettet är numera stängt p g a flytt
Museum utanför Stockholm som från 2016 fick fri entré::
- Marinmuseum i Karlskrona, Världskulturmuseet i Göteborg, Flygvapenmuseum i Linköping och Moderna museet i Malmö
Vill man ha rabatt på sitt museibesök rekommenderar jag att man skaffar ett Kulturarvskort, som ger 50% rabatt på besöket till en mängd museum runt om i Sverige. Huruvida ett museum har fri entré eller ej är inte avgörande för mitt beslut om vilket museum jag och sonen ska besöka denna helg eller nästa helg.
Written by melkerlarsson
13 december, 2018 den 08:53
Publicerat i Barn, Historia, Museum, Stockholm, Utflyktsmål i Stockholmsområdet
Tagged with Armemuseum, Östasiatiska museet, Etnografiska museet, Flygvapenmuseum i Linköping, Fri entré museer upphör, Fri entré till museum upphör, Hallwylska museet, Historiska museet, Jag betalar gärna för mina museibesök, Kristdemokraternas och Moderaternas budgetreservation, Kulturarvskort, Kungliga myntkabinettet, Livrustkammaren, Marinmuseum i Karlskrona, Medelhavsmuseet, Moderna museet, Moderna museet i Malmö, Museum fri entré, Nationalmuseum, Naturhistoriska Riksmuseet, Rabatt museum, Rabatt på museum, Sjöhistoriska museet, Skoklosters slott, Slut på fri entré museum, Statens centrum för arkitektur och design, Världskulturmuseet i Göteborg
12 svar
Subscribe to comments with RSS.
Kommentera Avbryt svar
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Ja pengarna hade nog gjort nytta, det är ju inte precis gratis att ordna utställningar och annat. Det känns dessutom som om vi har annat att satsa på som skulle göra lite mer skillnad, å andra sidan kan jag inte säga att det var dumt heller. Kluven helt enkelt.
GillaGillad av 2 personer
Anne
12 december, 2018 at 21:00
Jag tror det är bra med gratis entré. Åtminstone för barn. Tänker t ex att en barnfamilj som inte bor i storstaden kanske inte har råd att både ta resekostnaden samt entréavgifter för barnen. Skolor kan låta bli museibesök pga kostnaden.
Och jag tycker att museum är mycket viktigt för barn.
Sport får dom ofta till sig tidigt. Tyvärr inte lika självklart med kultur.
GillaGillad av 1 person
Surridurr, Lakritskillen
12 december, 2018 at 22:38
Barn har fri entré till de flesta museum, i alla fall om de är under 18. Det hade dom även tidigare.
GillaGillad av 1 person
melkerlarsson
12 december, 2018 at 23:10
Inte till de statliga….
GillaGillad av 1 person
Surridurr, Lakritskillen
12 december, 2018 at 23:12
Jo, det har dom faktiskt, även innan den fria entrén infördes
GillaGillad av 1 person
melkerlarsson
12 december, 2018 at 23:13
I så fall är det ju en billig sak för staten att ha kvar den fria entrén.
GillaGilla
Surridurr, Lakritskillen
12 december, 2018 at 23:15
Tycker kulturen ska vara för ALLA oavsett tjockleken på plånboken.
GillaGilla
Surridurr, Lakritskillen
12 december, 2018 at 23:13
Jag är inte riktigt säker på min åsikt i det här. Om avgifter går till att sprida kultur över resten av landet eller åtminstone tillbaka till verksamheten, så är jag för en lagom avgift. Men jag är inte insatt i hur mycket avgiften påverkar verksamheten eller hur många som avstår pga kostnaden.
GillaGillad av 1 person
ibod11 - Ingrid
13 december, 2018 at 19:14
Det jag ogillar är Stockholmsfixeringen, dessutom skulle jag vilja att statens muséer skulle få använda dessa pengar till att producera utställningar som kunde ambulera runt bland Sveriges alla länsmuseum, ex i Gävle och Östersund. Skulle varje statligt museum skapa en utställning som kunde turnera i landet skulle våra länsmuseum under tio års tid kunna visa upp spännande tillfälliga utställningar.
GillaGilla
melkerlarsson
13 december, 2018 at 19:22
Det skulle jag gilla. Vi har ju inte ett jättestort utbud i Östersund. Jamtli är en favorit men lite mer variation i utställningarna där, eller någon annanstans, skulle inte skada 😀
GillaGillad av 1 person
ibod11 - Ingrid
13 december, 2018 at 19:29
Tänk om Jämtli skulle kunna få en liten utställning om Egypten från Medelhavsmuseet i Stockholm, med några mumier under 6 á 9 månader. När denna vandrar vidare till Umeå får man en liten utställning om indianer från Etnografiska museet i Stockholm och när den vandrar vidare får man en liten utställning om Vikingatiden från Historiska museet i Stockholm – och så vidare…
GillaGilla
melkerlarsson
13 december, 2018 at 19:51
Det låter väldigt bra. Nästan för bra för att kunna bli sant. Jag vet inte om jag vågar lita på att pengar från avgifterna skulle användas så. Men det vore väldigt trevligt 🙂 Då skulle jag ta mig dit lite då och då. Men samtidigt vet jag att många avstår för att Jamtli har hög inträdesavgift under högsäsong, 270 kr för vuxen (tvådagarsbiljett). Bara utställningarna, 150 kr. Det är ett svårt dilemma. Ett Jamtli för alla eller att fortsätta ha skådespel ute i de gamla gårdarna.
GillaGilla
ibod11 - Ingrid
13 december, 2018 at 20:17