Mina reflektioner

Den fria entrén på statliga museer försvinner

with 12 comments

I och med att Kristdemokraternas och Moderaternas budgetreservation gick vinnande ur striden om vilken budget som skulle gälla under 2019 kommer den fria entrén till vissa statliga museer att försvinna under nästa år.

Jag och sonen som är flitiga besökare på ett flertal av dessa museum borde ju ha jublat när den fria entrén infördes, men det gjorde i alla fall inte jag. Reformen kostade ca 80 miljoner per år, ett par miljoner per museum och frågan är om inte dessa pengar kunde gjort större nytta om dessa tillfördes verksamheten vid museerna, för att exempelvis producera utställningar, ex med inriktning på barn eller utställningar som kunde vandra runt i Sverige och visas på landets många länsmuseer, m a o för fler än oss som bor i Stockholm.

Museum i Stockholm som från 2016 fick fri entré:

 • Armémuseum, Etnografiska museet, Hallwylska museet, Historiska museet, Kungliga myntkabinettet, Livrustkammaren, Medelhavsmuseet, Moderna museet, Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Sjöhistoriska museet, Skoklosters slott, Statens centrum för arkitektur och design och Östasiatiska museet
  • Kungliga myntkabinettet är numera stängt p g a flytt

Museum utanför Stockholm som från 2016 fick fri entré::

 • Marinmuseum i Karlskrona, Världskulturmuseet i Göteborg, Flygvapenmuseum i Linköping och Moderna museet i Malmö

Vill man ha rabatt på sitt museibesök rekommenderar jag att man skaffar ett Kulturarvskort, som ger 50% rabatt på besöket till en mängd museum runt om i Sverige. Huruvida ett museum har fri entré eller ej är inte avgörande för mitt beslut om vilket museum jag och sonen ska besöka denna helg eller nästa helg.

 

 

Annons

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja pengarna hade nog gjort nytta, det är ju inte precis gratis att ordna utställningar och annat. Det känns dessutom som om vi har annat att satsa på som skulle göra lite mer skillnad, å andra sidan kan jag inte säga att det var dumt heller. Kluven helt enkelt.

  Gillad av 2 personer

  Anne

  12 december, 2018 at 21:00

 2. Jag tror det är bra med gratis entré. Åtminstone för barn. Tänker t ex att en barnfamilj som inte bor i storstaden kanske inte har råd att både ta resekostnaden samt entréavgifter för barnen. Skolor kan låta bli museibesök pga kostnaden.
  Och jag tycker att museum är mycket viktigt för barn.
  Sport får dom ofta till sig tidigt. Tyvärr inte lika självklart med kultur.

  Gillad av 1 person

  Surridurr, Lakritskillen

  12 december, 2018 at 22:38

 3. Jag är inte riktigt säker på min åsikt i det här. Om avgifter går till att sprida kultur över resten av landet eller åtminstone tillbaka till verksamheten, så är jag för en lagom avgift. Men jag är inte insatt i hur mycket avgiften påverkar verksamheten eller hur många som avstår pga kostnaden.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  13 december, 2018 at 19:14

  • Det jag ogillar är Stockholmsfixeringen, dessutom skulle jag vilja att statens muséer skulle få använda dessa pengar till att producera utställningar som kunde ambulera runt bland Sveriges alla länsmuseum, ex i Gävle och Östersund. Skulle varje statligt museum skapa en utställning som kunde turnera i landet skulle våra länsmuseum under tio års tid kunna visa upp spännande tillfälliga utställningar.

   Gilla

   melkerlarsson

   13 december, 2018 at 19:22

   • Det skulle jag gilla. Vi har ju inte ett jättestort utbud i Östersund. Jamtli är en favorit men lite mer variation i utställningarna där, eller någon annanstans, skulle inte skada 😀

    Gillad av 1 person

    ibod11 - Ingrid

    13 december, 2018 at 19:29

   • Tänk om Jämtli skulle kunna få en liten utställning om Egypten från Medelhavsmuseet i Stockholm, med några mumier under 6 á 9 månader. När denna vandrar vidare till Umeå får man en liten utställning om indianer från Etnografiska museet i Stockholm och när den vandrar vidare får man en liten utställning om Vikingatiden från Historiska museet i Stockholm – och så vidare…

    Gilla

    melkerlarsson

    13 december, 2018 at 19:51

   • Det låter väldigt bra. Nästan för bra för att kunna bli sant. Jag vet inte om jag vågar lita på att pengar från avgifterna skulle användas så. Men det vore väldigt trevligt 🙂 Då skulle jag ta mig dit lite då och då. Men samtidigt vet jag att många avstår för att Jamtli har hög inträdesavgift under högsäsong, 270 kr för vuxen (tvådagarsbiljett). Bara utställningarna, 150 kr. Det är ett svårt dilemma. Ett Jamtli för alla eller att fortsätta ha skådespel ute i de gamla gårdarna.

    Gilla

    ibod11 - Ingrid

    13 december, 2018 at 20:17


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: