Mina reflektioner

Juldagen tillbringades som vanligt på Skansen

with 7 comments

Idag begav jag mig till Skansen, inte den första juldag som jag tillbringar på Skansen, det har nästan blivit en tradition att besöka Skansen på juldagen. Den julhysteri som idag gäller för många människor ger jag inte mycket för, men den äldre traditionella julen som var lite mer sparsmakad kan jag uppleva på Skansen och den gillar jag.

Idag var det underbart vinterväder, inne i city hade snön smält bort, men det beror nog mest på att många av gågatorna där är uppvärmda vintertid. På Skansen låg snön som den ska en juldag och bäddade in de kulturhistoriska byggnaderna i ett vackert vinterlandskap, även djuren trivdes i snön. Jag såg alla vakna djur, björnarna har ju dragit sig tillbaka, men övriga djur var ute och visade upp sig och det blev även möjlighet att se matningen av såväl gråsälarna som knubbsälarna.

Jag besökte i princip alla kulturhistoriska byggnader som var öppna idag, vilket långt i från alla var, men det var härligt att komma in i husen och stugorna, känna värmen från eldstäderna och höra knastret från veden som brann. På Bollnästorget kunde man grilla medhavd eller köpt korv, det satt många runt eldarna, men jag nöjde mig med att köpa en varmkorv med bröd. Skansen är precis som vanligt bäst i stan när det kommer till snöröjning, väl snöröjt och sandat, precis som det ska vara, här vill man inte att en gammal gubbe ska stå på ända och skada sig.

Jag lämnade Skansen först efter att mörkret hade fallit, men jag har ju årskort så jag lär snart återvända, på hemvägen tittade jag in på Hemköp i City och kompletteringshandlade lite grand, i kväll blir det annan mat än rustik julmat: lasagne och surkål. Hur det blir med julmat nästa år får jag se, jag har alltmer börjat tröttna på den feta, köttbaserade, rustika och salta julmaten, men vad jag kommer tillaga och äta nästa år kring jul återstår att se.

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har sett ganska många inlägg om att folk tröttnar på den traditionella julmaten. Du har 1 år tid att fundera över nästa års julmat. Det kommer nog att gå bra 😀

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  25 december, 2018 at 18:47

 2. Ja den traditionella julmaten – och påskmaten – och midsommarmaten (det är ju lite samma) är lite uttjatad faktiskt. Här har vi fått ett gäng veganer i sällskapet så variationen ökar en aning vilket inte alls är dumt!

  Gillad av 2 personer

  Anne

  25 december, 2018 at 19:43

 3. Vilken härlig juldag. Att ströva omkring på ett vintervackert Skansen och gå precis dit du vill och vara där hur länge du själv väljer, det låter väldigt trevligt.
  Som du vet har mitt julbord blivit lite annorlunda. Men lustigt nog försöker vi ändå få det veganska julbordet att likna det traditionella. Men det är mest utseendemässigt. Smakerna är nya och spännande. Det har blivit lite mer inbjudande och inte lika stabbigt 🙂

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  26 december, 2018 at 16:04


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: