Mina reflektioner

En söndagspromenad

Idag blev det en söndagspromenad för mig och sonen i närområdet, vi behövde köpa lite nyårsmat på Hemköp i Skarpnäck, vi gick dock inte den rakaste vägen dit.

Istället för att gå rakt västerut tog vi omvägen via Listuddens koloniområde, ett koloniområde som bildades på 1940-talet då ett antal äldre koloniområden närmare stan tvingades flytta p g a utbyggnader av hus och vägar. Det var främst koloniområden och deras kolonister från områdena runt Gamla Enskede, Gullmarsplan och Årsta som flyttade eller rätare sagt flyttades hit.

Även om det är vinter var det förvånansvärt många stugor som var i bruk, många var dessutom julpyntade. Efter att ha gått kors och tvärs i koloniområdet styrde vi stegen mot Hemköp.

 

Written by melkerlarsson

30 december, 2018 den 15:41

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mysiga små stugor – bor folk i dem?

  Gillad av 1 person

  Anne

  30 december, 2018 at 21:26

 2. Alltid lika intressant och lärorikt att läsa dina inlägg om Stockholm. Kände inte alls till detta område.

  Gillad av 1 person

  Eva

  30 december, 2018 at 16:54

  • Det finns tre koloniområden i mitt närområde, Listudden, Orhem och Skarpnäcks koloniområde. Samtliga har en bakgrund i att koloniområden som låg närmare stan avvecklades och såväl kolonisterna som deras stugor fick flytta hit ut på 40- och 50-talet. Skarpnäcks koloniområde är det näst största i Sverige, det största hittar man i Malmö.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   30 december, 2018 at 17:00


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: