Mina reflektioner

Gott nytt år!

with 8 comments

Gott Nytt År !

Klockan har passerat midnatt och vi skriver nu 2019, om några minuter ringer domkyrkorna in det nya året i radions P1, att lyssna på domkyrkornas klockor är en tradition sedan jag var liten, då lyssnade jag på dessa i en gammal rörradio på landsbygden i det småländska höglandet, utanför var fönstret var det svart som natten, inget fyrverkeri så långt ögat kunde nå. Jag bröt dock traditionen under många år, väldigt många år, då jag prioriterade festandet under nyårshelgen, men på senare år har traditionen att lyssna på domkyrkoklockorna i P1 återupptagits.

I år slog för en gångs skull på TVn vid tolvslaget, detta då Mikael Persbrandt fått uppdraget att läsa dikten ”Nyårsklockorna” på Skansen, inte för att jag sett så många av hans filmer, mer för att vi gick i skolan tillsammans, antingen gick han i min klass eller gick han i några av de parallellklasser som i vissa ämnen blandades i hop till undervisningsgrupper. Minnet sviker på den punkten, min mamma som var rektor på skolan hade vetat om hon levt. Jag vill dock inte hävda att jag känner en kändis, vi hälsade på varandra då och då efter nian som jag slutade för över 40 år sedan, men jag har inte sett honom sedan i början av 80-talet om man räknar bort de filmer, teaterpjäser och TV-serier jag sett där han medverkat.

Detta var det enda TV-program, TV-snutt, jag tittade på under nyårsafton – storhelger är inga TV helger för min del – såvida det inte är sport på TV (Nyårsafton är tämligen ”sportfri”).  

Annons

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja det varierar hur man firar sitt nyår över åren. Förr var det viktigt med fest och ståhej, nu firas det i det lilla. Lugnt och sansat och utan huvudvärk morgonen efter – får jag hoppas i alla fall, om den kommer så är det då inte självförvållat i alla fall 🙂 God fortsättning!

  Gilla

  Anne

  1 januari, 2019 at 00:40

  • Jo tack, jag minns en nyårsdag i mitten av 80-talet då jag åt frukost framför Rapport (19:30 sändes väl det tror jag)….

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   1 januari, 2019 at 15:09

   • Ha ha… ja det var andra tider då 🙂

    Gillad av 1 person

    Anne

    1 januari, 2019 at 16:40

 2. När det har varit fest ät tv:n inte på. Då barnen bodde hemma var det spela spel som gällde fram till midnatt. Nyårsraketer var ett måste varje nyårsafton under alla åren vi bodde i huset. Inga egna raketer numera. Inte ens på nyårsfester.
  Aha du har varit klass/skolkompis med Persbrandt. Hur tyckte du han klarade nyårstalet då?
  😀😊🥂

  Gillad av 1 person

  Surridurr, Lakritskillen

  1 januari, 2019 at 00:56

  • Jo, det gick väl bra, har inte mycket att jämföra med då jag sällan ser på TV under nyårsafton. Men det såg lite för varmt ut på scenen, hade en bild i huvudet av att den som läste dikten var iklädd päls och en rejäl mössa. Men tiderna förändras…

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   1 januari, 2019 at 15:07

 3. Det är väldigt skönt att ha vuxit ifrån nyårsfestandet. Jag hör till den tursamma skara som aldrig har haft baksmälla. Inte ens i ungdomens lite vildare dagar. Nu finns inte minsta längtan efter att festa längre och absolut inte att umgås med andra som tittar lite för djupt i glaset. Äldre och klokare eller bara tråkig – det är upp till var och en att tycka vad de vill om. Skönt är det i alla fall.
  God fortsättning 2019 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  1 januari, 2019 at 19:03

 4. Gott Nytt År och God fortsättning Melker! Ingen försökte tända en raket i byn. Det stormade förfärligt. Vovven tackade för det.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  1 januari, 2019 at 19:07


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: