Mina reflektioner

Ett besök i Högalidskyrkan

leave a comment »

När jag och sonen promenerade på Södermalm i lördags kom vi att passera Högalidskyrkan, en av de få kyrkor i Stockholms innerstad vi inte besökte under våra kyrkosafaris under januari – februari 2018. Orsaken till att vi då inte besökte Högalidskyrkan berodde på att det pågick en förrättning i kyrkan, ett dop.

I lördags var dock inte kyrkan ”upptagen”, så vi kunde äntligen besöka Högalidskyrkan, för att vara en relativt ny kyrka (invigd under 1920-talet) är den synnerligen spännande. I sammanhanget måste man faktiskt komma i håg att ett stort antal av kyrkorna i Stockholms innerstad är 1900-tals kyrkor, exempelvis min absoluta favorit Engelbrektskyrkan. Såväl jag och sonen uppskattade Högalidskyrkan, helt klart pampig såväl invändigt som utvändigt.

Kyrkans arkitekt, Ivar Tengbom, jordfästes i Högalidskyrkan 1968 och gravsattes kremerad i en pelare i kyrkan. När jag och sonen passerade hans grav undrade sonen lite över hur hans barn (avlidna) eller barnbarn skulle kunna ta sig upp till hans grav och lägga en blomma vid den då den var belägen ca 3 meter ovanför golvet. Att gravsätta icke kremerade personer inne i en kyrka, undantaget kungligheter, har inte varit tillåtet sedan 1800-talets början, mig veterligen var Gustav den femte den sista kunglighet som gravsattes i en kyrka, i Riddarholmskyrkan 1950.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: