Mina reflektioner

Skrapan i kvarteret Gamen

with 4 comments

Skrapan, tidigare Skatteskrapan, men idag kallas den även Studentskrapan efter att den byggts om från kontor till studentbostäder, då byggnaden är belägen i kvarteret Gamen, som hetat så sedan 1800-talet, har många Stockholmare skrattat gott åt det passande namnet då byggnaden tidigare var en kontorsbyggnad för skattemyndigheten i Stockholm (numera en del av Skatteverket).

Idag är byggnaden 86 meter hög och har 26 våningar, från början hade ursprungligen 24 våningar, men två våningar med restaurang och sky bar har lagts till i samband med ombyggnaden till studentbostäder. När Skrapan stod klar 1959 var den Sveriges högsta skyskrapa, dessförinnan var det Otterhall i Göteborg som med sina 66 meter var högst, Skrapan fick dock bara behålla titeln i fem år fram till 1964 då den efterträddes av den sk DN skrapan. De vackraste skyskraporna i Stockholm är enligt mitt tycke de norra och södra Kungstornen, även om dessa är betydligt lägre.

Under tiden som Skatteskrapan byggdes om till studentbostäder stod det en lyftkran högst upp på huset, som tekniskt intresserad funderade jag många gånger på hur man fick dit lyftkranen och hur man efter ombyggnaden fick ner lyftkranen. Då den i dag trettonåriga sonen då var baby fick jag aldrig tid att ta reda på hur det gick till, det skulle handlas blöjor och tvättlappar, så det fanns aldrig tid för att stilla en pappas nyfikenhet.

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Frustrerande med sådana där saker man undrar över och som man aldrig får något svar på.

  Gillad av 1 person

  Eva

  29 januari, 2019 at 10:27

 2. Wow det skulle vara roligt att veta hur det fordonet kom upp och ner.

  Gilla

  Surridurr, Lakritskillen

  29 januari, 2019 at 17:11

 3. Sånt tycker jag också är jobbigt. Min mamma har alltid sagt att jag föddes med orden ”varför” och ”hur” i munnen. Det gör mig tokig om jag inte får svar.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  29 januari, 2019 at 23:11

 4. Det vore kul att få veta hur det gick till med upp- och nedforsling. Förmodligen monterades den ner i mindre delar men det måste ändå ha varit knepigt. Helikopter kanske?

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  30 januari, 2019 at 09:01


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: