Mina reflektioner

Veckans fordon – Helsingborgsmustangen

with one comment

De medelstora spårvägsstäderna i Sverige behövde efter andra världskriget förnya sin spårvagnspark, de kunde inte utan vidare hänga på de beställningar som gjordes av Göteborg, Malmö och Stockholm då dessa vagnar dels var överdimensionerade och dels skulle kräva en ombyggnad av spårvägsnätet.

För spårvägen i Helsingborg och Norrköping tog ASEA därför fram en mindre tvåaxklig enriktningsvagn, även Jönköping och Uppsala var tilltänkta kunder, men därifrån kom det aldrig någon beställning.

Till Helsingborg levererade ASEA under åren 1948 – 1950 15 st vagnar som i Helsingborg kom att benämnas ”F”, till Norrköping levererades under samma tid 25 st vagnar av en snarlik typ som där kom att benämnas M48 och M51.

Spårvägen i Helsingborg lades ner i samband med övergången till högertrafik 1967 varvid samtliga Helsingborgsmustanger skrotades förutom en som hamnade på spårvägsmuseet i Malmköping.

I Helsingborg hade man en liten egenhet, man betalade när man steg av, inte som normalt är när man stiger på. Man kan undra vad som hände om resenären då inte kunde eller ville betala?

En Helsingborgsmustang är bevarad vid spårvägsmuseet i Malmköping

 

Annons

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Lite kuriosa, då syrran var fattig student i Göteborg så var det rent allmänt bland studenterna att inte betala och hoppas slippa att det blir kontroll. Sällan var det kontroller. Men en gång då hon åkte kom en kontrollant. Syrran är språkbegåvad och började prata franska med kontrollanten. Precis som hon hoppats behärskade inte kontrollanten franska. Syrran låtsades då gå över till en knagglig engelska med fransk brytning. Kontrollanten förstod att hon var en ung fransk turist som inte förstod hur man betalar på spårvagnen. Och han ville verkligen hjälpa turisten. Så han visade (med sitt eget mynt) och förklarade också på knagglig svengelska hur det går till. Så gav han henne biljetten som han hade betalat, syrran tackade så hjärtligt för den vänliga kontrollantens hjälp! Och åkte vidare med betald biljett!!!!

    Gillad av 1 person

    Surridurr, Lakritskillen

    13 februari, 2019 at 11:57


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: