En skrattmås kan facinera
När jag i torsdags väntade på M/S Rex i Ekensberg passade jag på att skåda lite fåglel, en så alldaglig fågel som en skrattmås fångande mitt intresse, men skrattmåsen har inte alltid varit så alldaglig som den är idag i Stockholmsområdet. Varför fångade då skrattmåsarna mitt intresse, jo en av dessa hade sommardräkt med chokladbrunt huvud, den första skrattmås jag såg i år med sommardräkt.
Vid 1800-talets början fanns endast ett fåtal par med skrattmåsar i Skåne samt på Gotland och Öland, därefter bredde arten ut sig alltmer för att nå sin peak omkring 1970 då beräknades det finnas kring 270.000 par i Sverige. Därefter har antalet Skrattmåsar minskat och idag beräknas antalet par till 90.000, orsaken till minskningen är inte klarlagd men det kan bero på såväl försämrade häckningsmiljöer som ett ökat minkbestånd, minkarna plundrar precis som rävar boen på såväl ägg som fågelungar.
Sommartid har skrattmåsen ett chokladbrunt huvud, vintertid ett vitt huvud med endast en mörk fläck vid ögat samt en fläck vid örat. Med början i slutet av juli flyttar de flesta skrattmåsar söderut, men en del stannar kvar, man kan vintertid dagligen se skrattmåsar vid öppet vatten i centrala Stockholm. De skrattmåsar som övervintrat söderöver har när de kommer tillbaka igen på våren sin sommardräkt med det chokladbruna huvudet klar, medans de skrattmåsar som övervintrat i Sverige fortfarande har kvar sin vinterdräkt.
Under försommaren hittar man stora skrattmåskolonier i ett par sjöar i Stockholmsområdet, exempelvis i Lissmasjön, Råstasjön, Säbysjön och Ågestasjön.
Till vänster i bild, en skrattmås i sommardräkt, till höger i bild en ung skrattmås som är född under sommaren 2018 i sin vinterdräkt.
Åh tusan – där lärde jag mig något nytt igen. Hade ingen aning om att de såg olika ut sommar- och vintertid!
GillaGillad av 1 person
Anne
18 mars, 2019 at 21:40
Tack för ett intressant inlägg. Kul att få lära sig något nytt och skrattmåsar är fina fåglar.
GillaGillad av 1 person
ibod11 - Ingrid
19 mars, 2019 at 14:45
Intressant, det visste inte jag heller. Det kan bara vara ett gott tecken. Då måste väl ändå våren vara på väg.
GillaGillad av 1 person
Kristallina
19 mars, 2019 at 23:07