Mina reflektioner

Fågelskådning på Djurgården

with 3 comments

Idag besökte jag Isbladskärret för första gången denna säsong, har inte varit där sedan i höstas. När jag vaknade strax efter sju lös solen från en klarblå himmel, månne metrologerna som lovat mulet spått fel.

När jag strax före nio gick ner till tunnelbanan lös solen fortsatt från en klarblå himmel, det gjorde den även under hela resan in till stan, så även när jag klev av vid T-centralen och tagit rulltrappan upp ur underjorden. Men under promenaden utefter Strandvägen hände något, gråvädret drog in över stan lika fort som när någon drar ner en rullgardin.

Utefter Djurgårdsbrunnsviken såg jag en mängd fåglar, särskilt fastnade jag för de spelande skäggdoppingarna och en sothöna som verkade förbereda ett bo i vassen

Skäggdopping, Djurgårdsbrunnsviken

Väl framme vid Isbladskärret såg jag förstås gråhägrar i mängder, hägerkolonin var befolkad och de flesta bon verkade upptagna, men det finns några bon kvar för hugade spekulanter. Flera hägrar har dessutom börjat anlägga ”satellitkolonier” i närområdet, en sorts förort till den stora hägerkolonin.

Vid Isbladskärret såg jag även exempelvis tofsvipa, starar i stora mängder och ett sångsvanspar som uppenbarligen förberedde sig för häckningsperioden, precis som förra året avser sångsvanen att häcka i Isbladskärret.

Tofsvipa Isbladskärret

Ursprungligen hade jag avsett att fortsätta promenaden via Djurgårdens södra strand bort mot Skansen, men då vinden tilltagit tog jag istället bussen in till stan. Där passade jag på att arbeta lite genom att besöka ett antal tunnelbanestationer där hissarna snart ska stängas av då dessa är i behov av att bytas ut, ibland arbetar jag m a o även på helgerna När jag kom hem efter sex timmar på stan passade solen på att titta fram – lite retfullt, men jag hade ändå en väldigt fin lördag.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Känner igen det där att solen försvinner så fort man kommer ut. Har hänt många gånger.
  Om häckningsperioden är i full gång måste våren utan minusgrader ändå snart börja. Ha en fin lördagskväll!

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  13 april, 2019 at 18:51

 2. Kul att du fick se så många fina fåglar. Lite synd att solen inte var framme under största delen av promenaden men jag tror att du var nöjd ändå 🙂 Här har jag hört bofink och koltrast (lite underligt att börja om från början när jag redan har hört åtminstone koltrasten för länge sedan söderut). Vilken dag som helst kommer storspovarna och då är våren här 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  13 april, 2019 at 18:51

 3. Oj så vackert du fångat tofsvipan! Även om det är lite kyligt så är våren ändå på gång – alltid något att glädjas åt!

  Gillad av 1 person

  Anne

  13 april, 2019 at 22:17


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: