Mina reflektioner

Fågelskådning vid Bromma kyrksjö

with 2 comments

Idag tog jag tunnelbanan tvärs igenom stan, från ändhållplatsen i Skarpnäck till Åkeshov som är min linjes ändhållplats norr om stan. Från Åkeshov promenerade jag till Kyrksjölötens naturreservat och Bromma kyrksjö.

Jag promenerade sakta och stilla genom skogen och den sumpskog som omsluter kyrksjön, det var en ljudtapet av fågelsång kring mig, men det är ju den tiden på året då hannarna gör allt för att locka till sig honorna, hörs man inte så syns man inte heller. I sumpskogen konkurrerade blåmesar, bofinkar, koltrastar, stjärtmesar och större hackspettar om uppmärksamheten från det motsatta könet.

Trots att jag tittade nog såg jag ingen mindre hackspett trots att andra fågelskådare jag mötte sa att det är ett antal par som häckar runt kyrksjön. En större hackspett är ca 23 – 26 cm, en liten hackspett är 16-17 cm, så det är en ganska markant storleksskillnad, mellanspetten är sedan 1982 utdöd i Sverige.

Bromma kyrksjö, Sothöna

I Kyrksjöns öppna vatten var det gått om fågel, mängder med sothöns, gräsänder, ett par silltrutar, fiskmåsar och skrattmåsar, Kyrksjöns största sevärdhet är dock de tre doppingarter som regelmässigt häckar i Kyrksjön, idag såg jag alla tre: skäggdopping, smådopping och svarthakedopping.

Då jag åkte iväg tidigt kom jag hem tidigt på eftermiddagen, jag gjorde dock ett stopp vid Fridhemsplan för att handla på Coop Daglivs. Nu ska jag börja förbereda kvällens mat medans jag tittar på fotboll, såväl allsvenskan som engelsk fotboll står på programmet idag.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är en härlig tid med alltmer fågelsång och andra vårljud 😀 Här är det inte lika mycket fågelsång men det börjar bli en hel del i alla fall. Jag har nog bara sett större hackspett och jag borde väl ha förstått om jag hade sett en liten. Skäggdopping vet jag i alla fall att jag har sett och svarthakedopping såg jag för ett antal år sedan i en liten sjö i utkanten av Östersund. Det hade jag inte vetat om jag inte hade haft en informationsskylt bredvid mig och på den pekade min man ut att det var just en sådan 😉

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  14 april, 2019 at 17:52

 2. Ja nu är det härligt när man vistas ute – nästan öronbedövande ibland med allt kvittrande och kvillrande i skogarna! Det är bara att passa på att njuta!

  Gillad av 1 person

  Anne

  14 april, 2019 at 21:52


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: