Mina reflektioner

Fågelskådning vid Ekebysjön

with 3 comments

Idag åkte vi till Ekebysjön för att skåda fåglar i den lille Ekebysjön i Danderyd, vi har varit där förut och det besöket gav mersmak. 

Runt Ekebysjön viss ett flertal olika naturtyper såsom sumpskog, kärrmarker,  beteshagar och slåtterängar. Flera av dessa naturtyper utgör livsmiljöer för fridlysta och hotade arter. I Ekebysjön kan man få se såväl svarthakedopping, smådopping och brunand vilka är exempel på de rödlistade fågelarter som finns i reservatet. Runt Ekebysjön finns det även minst 16 arter av trollsländor.

Ekebysjön, gräsand

Vi reste till Ekebysjön med Roslagsbanan och klev av vid den närbelägna hållplatsen ”Bråvallavägen”, en av Roslagsbanans minsta hållplatser, den var nedläggningshotad för några, det hotet är dock numera avvärjt. Orsaken till planerna på nedläggning hade relativt lite att göra med de låga antalet resenärer, det var mer en fråga om att bli av med uppehåll och på så sätt höja kapaciteten på banan.

När vi stigit av tåget kunde vi direkt konstatera att skrattmåskolonin finns kvar, en Skrattmåskoloni är viktig för en fågelsjön, även om den som i Ekebysjön är ganska liten. Idag fick vi på nära håll uppleva när några skrattmåsar fick syn på en rovfågel, en oidentifierad falk, en grupp skrattmåsar styrde omedelbart mot den potentiella inkräktaren och jagade bort den från området.

I sjön såg vi även exempelvis knölsvan, kricka, skäggdopping, sothöna och svarthakedopping, men tyvärr ingen smådopping. Runt sjön såg vi bland annat nötväcka, ringduva, skogsduva, svarthätta och trädkrypare.

Efter en lyckad dag styrde vi stegen mot Roslagsbanan, idag var det första dagen med vårjacka och jag tog ut svängarna genom att ta på mig en solhatt för första gången denna säsong, hoppas att det blir fler tillfällen till att ta på solhatten under den stundande påskhelgen.

Bilden på gräsanden har sonen tagit med min kamera, en gräsand är knappast en raritet när man skådar fåglar, men jag gillar kompositionen av bilden, allt enligt det sk gyllene snittet. Med andra ord en fin bild!

 

Annons

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Absolut rätt! Bra fotat med rätt indelning. Vackert!

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  16 april, 2019 at 19:47

 2. Fint foto!
  Jag har aldrig funderat över att skrattmåsarna kan vara ett ”skydd” för andra fåglar – nu har jag lärt mig något nytt igen 🙂

  Gillad av 1 person

  Anne

  16 april, 2019 at 20:51

 3. En härlig dag för er båda och ni verkar ha även foto som gemensamt intresse. Väldigt fin bild 🙂

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  16 april, 2019 at 21:22


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: