Mina reflektioner

Fågelungarna börjar titta fram

with 5 comments

När jag i lördags promenerade utefter Djurgårdsbrunnsviken såg jag de första fågelungarna detta år. I Isbladskärret såg jag en knipahona med cirka 10 ungar samt en gräsandshona med 10 á 11 ungar.

Hur många av dessa fågelungar som kommer att överleva sommaren är förstås svårt att sia om, men i närområdet finns det många predatorer, de närmaste grannarna i hägerkolonin tar gärna en fågelunge om det bjuds, likaså trutarna och alla de mer traditionella rovdjuren som lurar i vassen.

Jag hade hoppats på att även få se gässlingar, men inga gässlingar denna gång trots att jag sett att grågäss i såväl Angarn och Fysingen har fått gässlingar.

Gällande gräsandshona så försvarade hon intensivt sina ungar mot alla påtänkliga inkräktare, men en gräsandshanne var väldigt påträngande. Framför tre vittnen utförde han det vi i den mänskliga världen skulle betrakta som grov misshandel och grov våldtäkt. Då en gräsand normalt blir mellan 5 á 10 år skulle straffet per definition bli livstid, även om det finns gräsänder som blivit uppemot 25 á 26 år gamla.

 

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det börjar så fint med alla fågelungar men blandas sedan upp med en grymhet som tyvärr verkar finnas bland de flesta levande varelser i vår värld. Men jag försöker behålla glädjen i att det nu kommer kullar med jättesöta små dunungar 🙂

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  6 maj, 2019 at 13:44

 2. Jo, grymheter finns överallt, vi människor ska inte heller ingripa, vi har förstört tillräckligt i naturen och ska inte bli moralpoliser i en värld vi inte lever i.

  Gilla

  melkerlarsson

  6 maj, 2019 at 13:47

 3. Ja det är så sant, grymhet finns överallt och allt är inte guld och gröna skogar. Du har så rätt i att vi inte ska ingripa i en värld vi inte lever i – däremot i den värld vi lever i är det på sin plats med lite ingripande i vissa fall och i andra fall inte…

  Gillad av 1 person

  Anne

  6 maj, 2019 at 21:46

  • I den värld vi lever i ska vi absolut ingripa, såvida vi kan bidra, dessvärre ingriper ingriper emellanåt en å annan figur som saknar kompetens och förståelse även i vår värld

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   6 maj, 2019 at 22:42

   • Och ibland låter vi bli och låtsas som vi inte ser 🙂

    Gillad av 1 person

    Anne

    7 maj, 2019 at 07:25


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: