Mina reflektioner

Veckans fordon – En spårvagn med krigsränder

with 2 comments

Under andra världskriget försågs Stockholms spårvagnar och de relativt fåtaliga bussarna med sk krigsränder, två vita streck på vagnens nedre del precis som vagnen på bilden, detta för att de skulle synas bättre när mörkläggning rådde.

Under andra världskriget rådde av och till mörkläggning för att den på tiden relativt lilla storstaden Stockholm skulle vara svår att hitta för eventuellt fientligt bombflyg, det fanns ju ingen GPS på den tiden. För att minska risken för kollisioner mellan bussar, spårvagnar och de få privatbilarna i den nedsläckta staden försågs dessa med vita ”krigsränder” för att de skulle synas bättre, även strålkastarnas sken begränsades. De sk ”krigsränderna” kunde se lite olika ut beroende på var i Sverige man befann sig, även inom Stockholmsområdet varierade dessa då Lidingöbanorna hade en annan utformning på sina ”krigsränder” jämfört med Stockholms spårvägars utformning.

Den enda stad i Sverige som hade gröna spårvagnar var Malmö, men vagnen på bilden är en Stockholmsvagn, orsaken till den gröna färgen är att man ville markera att vagnen var ombyggd till en sk enriktningsvagn med fast konduktör, en åtgärd som inledningsvis skapade såväl förvirring som ilska hos Stockholmarna. Det är dock en helt annan historia som jag tänker återkomma till i ett framtida inlägg.

Museispårvägen Malmköping, på spårvägstorget i Malmköping inväntar tre vagnar dagens trafikstart

De gröna spårvagnarna i Malmö, se bilden nedan, hade dock en annan grön kulör jämfört med den udda provvagnen i Stockholm, en ljus grön kulör. Malmö var den enda spårvägsstad i Sverige som hade gröna spårvagnar, olika nyanser av blått var den absolut vanligaste färgen på spårvagnar i Sverige. När Lunds spårväg öppnar under 2020 lär vi återigen få uppleva gröna spårvagnar i Sverige. Färger på spårvagnar och andra kollektivtrafikfordon lär jag återkomma till framgent, dessa har onekligen växlat över tid.

Malmköping, spårvägsmuseet, Malmövagn

 

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kul att få veta 🙂 Mörkläggning skulle nog inte göra någon större skillnad nu men då var det nog en bra åtgärd.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  21 maj, 2019 at 10:00

  • Idag skulle det vara fullkomligt meningslöst, men på den tiden gjorde mörkläggningen nytta.

   Gilla

   melkerlarsson

   21 maj, 2019 at 22:10


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: