Mina reflektioner

Odenplans tunnelbanestation kunde ha blivit större

with one comment

När den första tunnelbanan, dagens gröna linje, byggdes genom Stockholms innerstad under 40-talet fanns det planer på att en linje mot Solna och Sundbyberg.

Linjen mot Solna och Sundbyberg var tänkt att dras från Odenplan via Huvudsta upp till Ör i Sundbyberg, i samband med att stationen vid Odenplan byggdes gjordes vissa förberedande arbeten. Åker man med tunnelbanan mot Hässelby kan man om man tittar ut på vänster sida strax innan tåget rullar in på Odenplans station se att tunneln vidgas, där skulle ett spår till perrongen som aldrig byggdes gått. Motsvarande förberedelser gjordes i den andra änden av stationen, där finns även förberedelser i form av en kort tunnel för den planerade banan mot Solna och Sundbyberg.

Tunnelbanestation Odenplan

När det under 60-talet blev aktuellt med en tunnelbana till Solna, Sundbyberg och bostadsområdena på det före detta militära övningsområdet på Järvafältet insåg man att en gren från den gröna linjen inte skulle räcka till. Det beslutades då att en ny tunnelbanelinje skulle byggas, den blåa linjen.

I och med Stockholmsöverenskommelsen 2013 kom planerna på ytterligare en perrong och därmed ett tredje spåret vid Odenplan åter att aktualiseras, då för tunnelbanan från Odenplan till Hagastaden och Arenastaden, så blir det dock inte, det tredje spåret vid Odenplan prioriterades bort under planeringsprocessen.

Odenplan har i och med att pendeltågsstationen Stockholm-Odenplan öppnade 2017 blivit en av Stockholms största knutpunkter och viktigare lär den bli på 2030-talet då även Roslagsbanan kommer att få en station vid Odenplan.

Liknande förberedelser gjordes även vid Östermalmstorgs tunnelbanestation.

Odenplan, tre spår

På spåret längst till vänster skulle tågen mot T-Centralen och de södra förorterna gått, precis som idag. På spåret i mitten skulle tågen mot Solna-Sundbyberg ha gått, där går i dag tågen mot Hässelby. På spåret längst till höger skulle tågen mot Hässelby ha gått.

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jätteintressant!

    Gillad av 1 person

    Eva

    23 maj, 2019 at 08:46


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: