Mina reflektioner

Idag besökte jag äntligen Nationalmuseum

leave a comment »

Nationalmuseum återöppnades ju i oktober 2018 efter att ha varit stängt på grund av renovering under flera år, det blev publikrusning, för att inte säga publikrekord och därmed långa köer vilket avskräckt mig.

Idag bestämde jag mig dock för att besöka Nationalmuseum, skulle kön vara outhärdligt lång hade jag Moderna museet som alternativ B, men jag behövde aldrig tillgripa alternativ B, för när jag kom fram till Nationalmuseum var det ingen kö alls, vilket förvånade mig lite grand med tanke på regnet.

Jag inledde besöket på den översta våningen och vandrade i kronologisk ordning från 1500-talet och framåt, Nationalmuseets samlingar sträcker sig när det gäller konst en bit in på 1900-talet, fortsättningen därefter får man följa på Moderna museet. Gällande konsthantverk och design sträcker sig samlingarna in i våra dagar, jag ser därmed en viss överlappning mellan Sveriges nationella centrum för arkitektur och design, ArkDes och Nationalmuseum. Mig personligen gör det inte så mycket då jag har ett stort intresse för design, särskilt design av vardagsartiklar, det vi till vardags använder när vi exempelvis lagar mat.

Lokalerna hade renoverats smakfullt, dessutom hade man ökat insläppet dagsljus, vilket gjorts på ett sådant sätt att konsten inte tar skada av solljuset, när museet öppnade 1866 var ju dagsljuset den enda ljuskällan precis som i alla de tidiga museerna. Jag saknade några favorittavlor, en upptäckte jag dock när jag kommit hem och laddat upp bilderna i datorn, den hade jag m a o missat när jag var på museet. Om jag nu saknade några favoriter så fick jag ett antal nya favoriter istället, så det gick plus minus noll till slut.

Jag hade tänkt att se utställningen Dansk guldålder, som visar danskt måleri från 1800 till 1864, slutåret är ett ikoniskt/traumatiskt årtal i Danmark, det året förlorade Danmark det sk Dansk – Tyska kriget, vilket fick till följden att landet tappade ca 1/3 av sin yta, en del återfick man dock efter första världskriget. Till utställningen som kräver särskild entréavgift var dock kön lång, så jag får besöka den vid ett senare tillfälle, den pågår till den 21 juli 2019.

Om någon undrar varför jag inte röstade idag kan jag avslöja att jag förtidsröstade redan den 8 maj, samma dag som förtidsröstningen inleddes. Jag har förtidsröstat de senaste 15 – 20 åren så kan jag använda valdagen till något annat, såsom idag.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: