Mina reflektioner

Tre snubbelstenar har placerats ut i Stockholm

with 7 comments

I fredags placerades Sveriges första snubbelstenar ut på tre adresser i Stockholm, runt om i Europa har hittills närmare 70 000 s.k. snubbelstenar lagts ned för att minnas personer som föll offer för Förintelsen, stenarna är en del i det europeiska konstprojektet Stolpersteine.

Snubbelstenenar är minnesmärken med formen av en gatsten med en inskription som identifierar en person som föll offer för Förintelsen, minnesstenarna är utformad av den tyska konstnären Gunter Demnig. Han inledde sitt konstprojektet Stolpersteine i början av 1990-talet för att hedra de judar, politiska motståndare till nazismen m.fl. som fördrevs eller förintades av nazisterna 1933–1945.

Snubbelstenen ska inte tas bokstavligt, den ska inte få en på fall, men däremot få en att stanna upp och tänka till och ägna en tanke åt Förintelsens offer.

 • På Kungsholmstorg 6 har en minnessten placerats till minne av Erich Holewa som utvisades 1938 och som deporterades till Auschwitz 1942.
 • På Apelbergsgatan 36 finns en sten till minne av Hans Eduard Szybilski, han tvingades lämna Sverige i slutet av 1938 och deporterades från Berlin till Auschwitz 1943.
 • På Gumshornsgatan 6 har en sten placerats till minne av Curt Moses som utvisades 1937 och som troligen dödades i Riga 1941 i samband med den tyska ockupationen.

Under dagens stadspromenad passerade jag snubbelstenen vid Kungsholmstorg till minne Erich Holewa, jag snubblade inte, men stannade till en stund precis som avsikten med snubbelstenarna är, stadspromenaden i sig blev synnerligen lång, 12 kilometer i 25-26 graders värme.

Annons

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ett väldigt bra initiativ och en viktig påminnelse. Jag hoppas att riktigt många stannar till och funderar lite.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  15 juni, 2019 at 20:14

 2. Fint inlägg!

  Gillad av 1 person

  Eva

  16 juni, 2019 at 09:14

 3. Det finns många Stolpersteine i Tyskland och de flesta i Berlin. Trevligt att det har kommit hit också.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  16 juni, 2019 at 20:06

 4. Här fick jag lära mig något nytt. Jag har inte hört talas om det där projektet. Jag gillar det verkligen. Ett projekt i min smak 😀

  Gillad av 1 person

  Lollo

  18 juni, 2019 at 22:02

  • Ett väldigt fint projekt, öppnar för samtal om en av de största mänskliga katastroferna som skett om inte den värsta, dessutom skapad av just människor (vad man än tycker så var dom som drog igång detta faktiskt människor, om än inte mänskliga)

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   18 juni, 2019 at 22:07


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: