Mina reflektioner

Det var länge sedan jag avskaffade den fasta telefonen

with 4 comments

När jag besökte Nationalmuseum för ett tag sedan såg jag en Diavox, lite ambivalent då en sak jag själv använt frekvent hamnat på museum, det innebär väl att man borde känna sig ganska så gammal?

När jag flyttade hemifrån skaffade jag förstås ett telefonabonnemang hos Televerket som det hette då, på den tiden talade man inte om fast telefon, det handlade helt enkelt om att skaffa sig telefon, även om det fanns mobiltelefoner i Sverige på den tiden, det sk MTD systemet, men det var inget för vanligt folk om man säger så.

Den telefon jag fick på ”köpet” var en Diavox med en kåpa i en vad jag tyckte diarrébrun kulör, precis som telefonen på bilden, man kunde byta kåpa till en mer smakfull färg men det gjorde jag aldrig.  En speciell detalj för Diavox var att kåpan var lätt avtagbar. Kåpan togs bort genom att lossa på två skruvar i botten på telefonen. Televerket marknadsförde därför telefonen som en telefon med utbytbar kåpa och sålde lösa kåpor till Diavox så att den som tröttnat på färgen skulle kunna byta ut den. Bland annat fanns kåporna i vitt, rött, mörkgrönt, beige, gult och svart. Den vanliga standardmodellen hade svart lur och själva underdelen och stommen var också svart.

En annan egenhet med Diavox var att den var lätt i jämfört med föregångarna med nummerskiva, jag hörde av en person som arbetade i en sk Telebutik att folk ofta kom in och frågade om det fanns en ”tyngd” att köpa så att den inte föll i golvet när man gick iväg en bit. Numera har jag ingen fast telefon, den avskaffades för mycket länge sedan, så någon Diavox har jag inte kvar.

Till skillnad från telefonen på Nationalmuseum hade min telefon ytterligare tre knappar: R-knapp, stjärnknapp och en knapp med en fyrkant, vilket innebar att man exempelvis kunde genomföra gruppsamtal etc. Just detta med gruppsamtal tyckte min mor som levde på den tiden var en skojig funktion.

Annons

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Vi hade en telefon med nummerskiva, mest bara för att det var kul, ända till 2009. Då bestämde vi oss för att bara ha mobilerna och det var ett väldigt bra beslut. Men visst känner man sig lite som en antikvitet när man ser saker man ofta använde, på museum 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  27 juni, 2019 at 18:36

  • Jag avskaffade den fasta telefonen i slutet av 90-talet, en å annan tyckte att det var lite konstigt, men de flesta förstod och följde med tiden efter.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   27 juni, 2019 at 22:01

 2. Jag hade fast telefon fram till 2012. Min första mobiltelefon skaffade jag 1994 en Motorola Tic Tac med 12 timmars batteritid, 1 timme om man ringde. Numera har jag faktiskt 2 telefonabonnemang och telefoner ”fall i fall”. Det andra abonnemanget so innehåller lika mycket surf och annat som som mitt huvudabonnemang betalar jag endast 99:-/månad för.

  Gillad av 1 person

  John

  28 juni, 2019 at 22:27

  • Jag avskaffade min fasta telefon -98, insåg att jag kunde ringa hyfsat mycket med min mobil för de 125 kr det fasta abonnemanget kostade per månad.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   28 juni, 2019 at 22:32


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: