Mina reflektioner

En udda produkt – mynt TV

with 8 comments

När jag i söndags besökte Nynäshamn och Mopedums nostalgimuseum såg jag mängder med saker jag kände igen, har använt och en del har jag fortfarande kvar, men jag såg även saker jag varken sett eller hört talas om tidigare. Den sistnämnda kategorin går nog till stor del att hänföra till prylar som inte gick hem eller lanserades för sent eller för tidigt.

Ett av de föremål jag aldrig sett eller hört talas om tidigare var mynt TVn, istället för att köpa en TV kunde man få hem en TV med tillhörande myntbox, man stoppade in en krona och sedan kunde man titta på TV en viss tid, när tiden gått ut slocknade TVn och man fick stoppa in en ny enkrona om man ville titta vidare. Myntboxen ses till höger om TVn på bilden nedan, en tidig variant av hyr TV, en bransch som torde vara utdöd i dag, har inte sett en Thorn butik på evigheter (Thorns affärsidé var att hyra ut hemelektronik).

Det infinner sig många frågor, vem/vilka var målgruppen? och vad gjorde man när myntboxen var full? En annan misslyckad produkt, som jag däremot inte såg på Mopedum, måste onekligen vara den fyrkanaliga stereon (quadrophonic) som lanserades strax efter att stereon hade lanserats. Till skillnad från en vanlig stereo hade man fyra högtalare, ljudet kunde därmed vandra runt i rummet, visst var det häftigt, jag har dock bara varit hemma hos en person som hade en sådan, så det slog aldrig. Den lanserades nog för snabbt efter att stereon hade lanserats och antalet skivor som spelades in för fyrkanalig stereo var ganska så få. Jag har dock två i min ägo, de gick att spela på en vanlig skivspelare också, men då utan quadrophonic effekterna.

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Min kompis köpte en Ferguson 4-kanals stereo, var dock inte imponerad. Många billigare 4-kanal (troligen denna Ferguson) var nog bara en fördröjning/släpning av stereoeffekten till de bakre högtalarna. Mynt-TV har jag sett på hotellrum på äldre amerikanska filmer, om jag minns rätt.

  Gilla

  Medieskugga

  24 juli, 2019 at 08:37

  • Gällande mynt-TV så har du en stor poäng, kommer nu i håg att jag har sett amerikanska filmer där folk checkar in på ett motell och stoppar in ett mynt. Gällande fyrkanalig stereo så fanns det en del B-varianter, min bekant hade dock en ”äkta” där du kunde höra trumsolot rotera runt i rummet, precis som på en av de få fyrkanaliga skivor jag har: Santana albumet Lotus och det första albumet.

   Gilla

   melkerlarsson

   24 juli, 2019 at 22:27

   • Ambiofoni, var namnet jag for efter.

    Gilla

    Medieskugga

    25 juli, 2019 at 06:29

 2. Min mamma jobbade på Norje Motell utanför Sölvesborg i början på 1970-talet. Där var rummen utrustade med mynt tv apparater.

  Gillad av 1 person

  John

  24 juli, 2019 at 16:55

 3. Jag har sett mynt TV på hotellrummet på Lanzarote i slutet av 90-talet. Men jag vet inte hur den fungerade för vi hade annat att göra än att se spansk tv 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  24 juli, 2019 at 20:40

 4. Aldrig hört talas om mynt TV heller men när jag läser kommentarerna är ett hotell en given plats för den.

  Gilla

  Kristallina

  25 juli, 2019 at 22:48


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: