Mina reflektioner

Stadspromenader i värmen

with 7 comments

Jag är ingen värmeälskare, runt 17 – 20 plusgrader är enligt mig det ideala sommarvädret, under de senaste dagarna har temperaturen legat på mellan 28 – 31 plusgrader, inget för mig, men ut och röra på mig vill jag i alla fall och så har jag också gjort varje dag.

De flesta promenader har utgått från Södermalm, så även idag, detta förklaras nog främst av att min tunnelbanelinje, den gröna linjen för närvarande inte går längre än till Slussen, vill man ta sig längre norrut får man byta till den röda linjen. Allt detta beror på renoveringen av den sk Söderströmsbron mellan stationerna Slussen och Gamla stan och kommer att fortgå under ytterligare två veckor.

Idag, vilket var den varmaste dagen under den rådande värmeböljan, steg jag av vid Slussen och fortsatte genom skuggan i Gamla stan, jag väljer alltid att gå via Österlånggatan istället för via Västerlånggatan som är nedlusad med butiker som bara säljer krimskrams, dessutom är det den gata 90% av turisterna väljer. Jag höll mig i skuggan denna heta dag, därför gick jag mest i väst – östlig riktning eller omvänt för att hitta skugga på den ena sidan av gatan, den södra sidan.

Idag tog jag mig upp till Kungsklippan, där hittar man BRF Kungsklippan som lär vara den näst största bostadsrättsföreningen i Sverige, den största lär återfinnas i Malmö om jag inte minns fel. När HSB byggde bostadsrättsföreningen Kungsklippan under 30-talets mitt introducerades sopnedkast som standard i Sverige av HSB, som så oftast kom inspirationen på den tiden från USA.. Sopnedkast hade tidigare installerats i en fastighet på Valhallavägen, men det var HSB som drev utvecklingen i Sverige, nu verkar det dock som att sopnedkasten är på väg bort till förmån för sopsortering, inte mig emot, jag sorterar gärna mina sopor. En sak slog mig under dagens promenad, alla fönster som stod på vid gavel, men inte så konstigt med tanke på den rådande hettan.

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag har samma behov av att komma ut men de här dagarna har jag valt ganska tidiga morgonpromenader och gått längs sjön där det fläktar lite mer. Jag öppnar varken fönster eller dörrar när det är så varmt. Det är ju som att bjuda in värmen. I stället öppnar jag när det sjunker ner mot 20 grader och balkongdörren kan stå öppen (med myggnät) hela natten 🙂
  Visst var det smidigt med sopnedkast men jag sopsorterar också gärna.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  28 juli, 2019 at 19:11

  • Just det, uppe i norr behöver man myggnät, här i tätbebyggd stadsmiljö stöter man bara på enstaka myggor inomhus, däremot flugor, men dessa lokaliserar katt fort och fångar dom.

   Gilla

   melkerlarsson

   28 juli, 2019 at 20:18

   • Haha, jag har faktiskt inte alls många mygg där jag bor men nätet stänger ute diverse flygfän som jag inte vill ha klivandes på mig när jag sover 😉 Lokalt, och speciellt i lite låg och sank terräng, trivs myggen men varken här eller i Optand, där jag bodde förut, märkte vi av dem särskilt mycket. Kanske borde jag skaffa mig en katt som insektsfångare i stället för nätet 😀

    Gillad av 1 person

    ibod11 - Ingrid

    28 juli, 2019 at 21:15

 2. Typiskt för Sverige. Ser jag många gånger. Det skulle du aldrig se när du besöker tropiska länder. När man öppnar fönstren på solsidan väller det in 40 till 45 grader. Skulle aldrig infalla mig. Öppnar endast fönster där skuggan ligga på.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  28 juli, 2019 at 19:16

  • I tropiska länder låter man sitt hus vara inbäddat bland träd och drar för de tunga mörka gardinerna och öppnar inga fönster på solsidan – helt rätt av dig.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   28 juli, 2019 at 20:10

 3. Jag tycker mer om värme än kyla, men runt 20° är lagom för att vara ute på en fotorunda. Jag är varmblodig av mig och allt över 18° inomhus är för mig för varmt, då blir det till att öppna fönstren. Tyvärr kan jag bara ha det illa köksfönstret öppet på nätterna då jag bor i en marklägenhet… Men om jag får välja varmt eller kallt så blir det det förstnämnda.

  Gillad av 1 person

  John

  28 juli, 2019 at 20:22

  • Instämmer om inomhustemperaturen, hellre lite för kallt än varmt inomhus. På kontoret har vi AC, så sommartid är det riktigt behagligt där, men de flesta kvinnor klagar och tycker att det är kallt.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   29 juli, 2019 at 14:54


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: