Mina reflektioner

Ett inte fullt så fashionabelt namn

with 6 comments

Birger Jarlsgatan i Stockholm anses nog idag som en av Stockholms mest fashionabla gator och en fin adress att bo på, kvadratmeterpriset på en lägenhet med adress Birger Jarlsgatan talar sitt tydliga språk då de tillhör de adresser som har det högsta kvadratmeterpriset i Stockholm och därmed även i Sverige.

Om man backar bandet tillbaka till 1800-talet benämndes stora delar av det som i dag är Birger Jarlsgatan ”Stora träskgatan”, på den tiden döpte man gator efter helt andra principer än idag, fanns det många som tillverkade kammar på gatan så kallades gatan i folkmun ”Kammakargatan” och med tiden blev namnet även officiellt. Samma gällde med ”Stora träskgatan”, den ledde till det Stora träsket, eller bara träsket som var beläget i trakterna av dagens  Eriksbergplan och Jarlaplan, en plats för fattiga, det fanns säkerligen mycket myggor där och det spreds säkerligen många sjukdomar i området i kring träsket.

1885 bytte Stora träskgatan namn till Birger Jarlsgatan, men vi måste komma ihåg att delar av det vi idag benämner som Birger Jarlsgatan inte existerade på den tiden, det gäller särskilt den del av gatan som låg närmast Nybroplan och de norra delarna av dagens Birger Jarlsgatan.

Man kan undra vad som skulle hända om Birger Jarlsgatan skulle återfå sitt gamla namn, Stora träskgatan, förmodligen skulle det påverka kvadratmeterpriserna på de fashionabla bostadsrätterna utefter Birger Jarlsgatan, i alla fall lite. Birger Jarlsgatan är inte den enda gatan i Stockholm som bytt namn, jag kommer att återkomma med andra roliga exempel på gator med nya namn.

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. En fin gata som väcker många gamla minnen till liv. Inte för att jag var med på Träskgattiden! men väl när jag jobbade på Kungl biblioteket och ofta promenerade på Birger Jarlsgatan. Jättefin bild du tagit. Jag har varit inne i våningarna med de röda markiserna. De var något alldeles enastående, men utsikten därifrån ut mot Nybroviken var hänförande.

  Gillad av 1 person

  Eva

  23 augusti, 2019 at 07:53

  • Vi är nog inte många som minns den tiden, den sista människan som gått på Stora träskgatan är nog död sedan minst 30 år.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   23 augusti, 2019 at 08:28

 2. Rolig information! Tycker alltid det är kul med gammal historia.😊

  Gillad av 1 person

  John

  23 augusti, 2019 at 18:42

 3. Intressant. Hade varit spännande att följa utvecklingen om gatunamnet hade ändrats idag.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  23 augusti, 2019 at 19:12

  • Tror tyvärr inte att det kommer att hända, i Stockholmsområdet finns det extremt många högljudda och känsliga lägenhetsinnehavare 🙂

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   23 augusti, 2019 at 21:03

 4. Det är alltid roligt att läsa din blogg och ta del av dina promenader. Att jag sen får lite historia på köpet gör det ännu roligare, tack. ☺️

  Gillad av 1 person

  Östertäljekvinna

  24 augusti, 2019 at 17:37


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: