Mina reflektioner

Höstlov – något jag missade

with 4 comments

Denna vecka har sonen höstlov, något sådant fanns inte på min tid, då fick man på sin höjd en ledig fredag och måndag i anslutning till allhelgonahelgen p g a att lärarna hade studiedag, begreppet studiedag för lärarna var ett älskat begrepp under min skoltid på 70-talet för det innebar ju att vi elever var lediga.

Innan min skoltid fanns det betlov, potatislov och skördelov, i alla fall på landsbygden, i städerna förekom nog ingen extra ledighet i samband med skörden under september/oktober, på landsbygden kunde dock dåtidens potatislov och skördelov vara under 14 dagar, det skulle sonen gillat. Han skulle dock inte uppskattat att bli uttvingad på leriga åkrar för att plocka betor, morötter, potatis och allehanda andra rotsaker under två veckor i månadsskiftet september/oktober.

Written by melkerlarsson

28 oktober, 2019 den 18:25

Publicerat i Årstider

Tagged with , , ,

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Missade du skoldag på lördagar också? Om jag minns rätt var det lite olika i landet när man slutade med skolgång på lördagar. Jag missade inte det, jag gick 1-2 klass 1963-1965 på lördagar, om det var under hela 2-klass är jag dock osäker på.

  Gillad av 1 person

  Tony

  29 oktober, 2019 at 10:12

  • Missade skolan på lördagar precis, det infördes ju successivt, expanderande storstadskommuner införde fri lördagar sent pga lokalbrist, så var fallet i Järfälla där jag bodde.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   29 oktober, 2019 at 14:38

 2. Jag har för mig att vi är födda samma år och jag minns att vi fick tre dagars ledighet veckan innan allhelgonahelgen. Men jag är inte säker på om det var bara i gymnasiet eller om det var så även på högstadiet. Jag flyttade från Halmstad till Linköping när jag skulle börja i åttan så kanske var det t o m så att det berodde på var man bodde.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  29 oktober, 2019 at 15:05

  • Det var nog väldigt beroende på var man bodde, dagens höstlov är till skillnad från sportlovet inte tvingande för skolorna men de flesta har det.

   Gilla

   melkerlarsson

   29 oktober, 2019 at 15:39


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: