Mina reflektioner

Allhelgonadagen

with 4 comments

Idag är det allhelgongadagen, vilken just idag infaller den 2 november, vilket den även gjorde för tjugotre år sedan när min mor gick bort alldeles för tidigt, 58 år gammal (ung), på just allhelgonadagen. Dock var det en bra dag att gå bort på, allhelgonadagen, en dag som förknippas med de som inte längre finns ibland oss.

Jag har vänner vars föräldrar gått bort på julafton och nyårsafton, kan man själv få välja så väljer jag allhelgonadagen. I år kommer jag dock inte att besöka min mamma i minneslunden på Görvälns griftegård, detta då Allsvenskans sista omgång spelas denna dag och mitt lag Hammarby har en möjlighet, om än liten att vinna allsvenskan med allt vad det innebär. Men som min mamma sa, ligger man i minneslund kan anhöriga besöka vilken kyrkogård som helst och tända ett ljus, det kommer jag om vädret så medger att göra idag på den närbelägna Skogskyrkogården.

Detta med allhelgonadagen är ett ganska så nytt påfund i Sverige, helgdagen inrättades först i början av 50-talet.

1952 fattades det ett beslut i riksdagen om att flytta Alla helgons dag från en söndag till den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november och som samtidigt blev allmän helgdag. Vi blev m a o inte bestulna på en ledig dag, detta då det inte tidigare inte varit en helgdag då Alla helgons dag flyttades från att ha infallit första söndagen i november till sin nuvarande plats på lördagen före novembers första söndag. På den tiden var ju för övrigt lördagar normalt en arbets- och skoldag, så något vann de som arbetade eller gick i skolan på den tiden.

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag förstår att det här datumet är betydelsefullt och att dina tankar hamnar hos din mamma lite extra mycket just i dag. För mig betyder inte det här datumet någonting mer än att det någonstans har bestämts att då ska ljus tändas för våra saknade. Det har jag inte brytt mig om tidigare men nu, när jag bor där min man finns, tänker jag åka till den minneslunden och tända ett ljus. Till viss del för att det är vackert med alla ljus i mörkret men även för att just i år, av ovannämnda anledning, känns det mer angeläget.
  Eftersom jag inte har något eget lag håller jag en liten tumme för ditt Hammarby 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  2 november, 2019 at 14:47

  • Du får väl hålla tummarna för Östersund, som ju nu riskerar konkurs vilket vore trist. Jag har väl egentligen inga större känslor för allhelgonadagen, men då det blev som det blev så blev det ganska bra i alla fall. Det hade kunnat bli mycket värre då min bror och hans fru väntade sitt första barn just då, så hennes födelse och min mammas död eller begravning hade kunnat krocka, vilket hade varit minst sagt prekärt för framtiden. (tjejen studerar i dag till läkare). Så att mamma gick bort på allhelgonadagen blev i slutändan ganska så bra.

   Gilla

   melkerlarsson

   2 november, 2019 at 20:07

   • Ja, jag borde väl göra det och det gör jag nog också, när de spelar. Men jag kan ju ändå hoppas att det går bra för någon annans lag när inte Östersund är inblandat 😀

    Gilla

    ibod11 - Ingrid

    3 november, 2019 at 17:20

 2. Själv gick jag redan dit i fredags. Tänkte det blir väldigt mycket folk nästa dag. Upptäckte att många tänkte så. Mycket folk redan då och massor av ljus överallt.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  3 november, 2019 at 18:54


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: