Mina reflektioner

Trettio år sedan Berlinmuren föll

with 3 comments

I morgon är det 30 år sedan Berlinmuren plötsligt öppnades upp, jag har besökt Berlin många gånger under den tiden som muren existerade, men ännu fler gånger efter att muren föll.

Som svensk kunde man relativt obehindrat passera mellan Väst- och Östberlin, ett stort antal gånger har jag passerat via den klassiska gränsövergången vid Checkpoint Charlie. På östsidan var allt billigt för oss från väst, man kunde äta och dricka mycket billigt, men i Östberlin var allt mycket gråare, till och med vykorten var gråare och tristare än i Västberlin. Västberlin var raka motsatsen, en spännande kulturell smältdegel omgiven av en kommunistisk diktatur, sällan har kontrasterna varit så stora i världen som mellan Väst- och Östberlin.

I kväll plockade jag fram mina bitar av från Berlinmuren, när nyheten om Berlinmurens fall nådde mig på kvällen den 9:e november 1989 bokade jag en flygresa till Berlin med det östtyska flygbolaget Interflug, billigt, jag promenerade obehindrat mellan Väst- och Östberlin och fick med mig en bit av muren hem. Denna betongklump har jag i kväll visat för sonen, en betongklump med historia.

Written by melkerlarsson

8 november, 2019 den 21:28

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bilderna från nyhetsrapporteringarna sitter kvar i hjärnan och lär göra det länge. Jag var mammaledig med en fyramånaders bebis och följde händelserna med en känsla av att det var något fantastiskt som hände. Det måste ha varit väldigt speciellt att kunna åka dit så snabbt och få med dig ett historiskt minne hem.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  9 november, 2019 at 15:07

 2. Kommer också ihåg dagen. Det var inte så länge sedan att jag hade lämnat Tyskland och då händer det som ingen trodde kunde hända.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  9 november, 2019 at 16:48

  • Precis, trodde aldrig jag skulle få uppleva detta, men nu har det gått trettio år sedan det man inte trodde man skulle få uppleva hände.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   9 november, 2019 at 16:51


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: