Mina reflektioner

Idag besökte jag gymnasiemässan

with 2 comments

Idag besökte vi Gymnasiemässan på Stockholmsmässan i Älvsjö, nu har jag inga planer på att söka till gymnasiet när jag närmar mig pensionen, men sonen ska snart söka till gymnasiet, inte år, men nästa år börjar han nian.

För att sätta hans tankar i rullning valde vi att besöka Gymnasiemässan ett år i förväg, alltför att få igång tanken på vad han ska göra efter nian. I och med det fria skolvalet finns det idag mängder med gymnasieskolor att välja på i en storstad som Stockholm, en ren djungel om ni frågar mig.

När jag sökte till gymnasiet under 70-talet fanns det ett antal tydliga nationella linjer med några få inriktningar, samt kurser med en tydlig yrkesinriktning. Idag verkar alla skolor ha sin egen inriktningar, i alla fall framstår det som så för den oinvigde, en del inriktningar och profiler är tydliga medans andra är synnerligen otydliga.

Det var tur att vi var där och ”övade” i år, det finns vad jag förstod ca 160 gymnasium i Stockholm och vet man inte vad man vill är det svårt att gå runt och ställa frågor. Sonen kunde i alla fall bestämma sig för vad han inte vill gå för utbildningar, allt med inriktning på djur, ex hästsködsel och estetiska inriktningar såsom dans och musik föll föga förvånande bort. Själv hoppas jag att han inte faller för någon flumlinje som inte leder någonstans eller där konkurrensen om jobben är enorm.

Bilden är lånad från Digitaltmuseum.se, någon svart tavla har sonen aldrig använt, idag är det whiteboard som gäller i skolan, såvida man inte använder en dataprojektor. Vi som är lite äldre minns dock gnisslet som uppstod när man skrev med kritan på den svarta tavlan.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Som tur är behöver man inte tänka att det är kört om man väljer en linje eller ett program som kanske inte är så gångbart på arbetsmarknaden. Min yngsta gick en musiklinje men kände att hon längtade efter att plugga mer än vad som krävdes där. Det var inga problem och hon kom in på juristprogrammet och arbetar nu som jurist. Jag tror att de flesta linjer ger behörighet till högre studier.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  24 november, 2019 at 18:36

  • Jo, de flesta gör det, men om man är motiverad kan man ju alltid komplettera i efterhand om så behövs, sonen har diplomatiskt uttryckt inte en susning om vad han vill. Å att välja mellan 160 gymnasier gör nog inte saken lättare 🙂

   Gilla

   melkerlarsson

   24 november, 2019 at 18:50


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: