Mina reflektioner

En stadspromenad med museibesök

leave a comment »

Idag blåste det precis som igår, dessutom lite kallare, men det blev en stadspromenad ändå, jag passade dock på att värma upp mig med kultur inne på Östasiatiska museet på Skeppsholmen under ett par timmar.

Östasiatiska museet ingår tillsammans med Etnografiska museet, Medelhavsmuseet och Världskulturmuseet i Göteborg i världskulturmuseerna, fyra museer med olika inriktning, men som tillsammans täcker jordens alla kontinenter och många tusen år av den mänskliga kulturen.

Östasiatiska museet fokuserar på Japan, Kina och Korea, men då även asiatiska religioner såsom buddismen och hinduismen behandlas så täcks även andra delar av Asien. Dock tangerar även Etnografiska museet samma områden, så för en fullständig bild bör man nog besöka båda museerna.

I samlingarna ingår såväl vardagsföremål, konstföremål och föremål med anknytning till religion, då Kina är känt för sin tidiga porslinstillverkning finns det förstås även en stor samling med porslin. Både porslin tillverkat för bruk i Kina som porslin som kom till Sverige under 1700-talet i och med det Svenska ostindiska kompaniet, fint och rikt folk beställde ju gärna porslin från Kina med ex sitt familjevapen.

Idag lärde jag mig verkligen mycket om Koreas tidiga historia, perioden innan Korea ockuperades av Japan 1910 har tidigare varit tämligen okänd för mig, men det blev det ändring på idag. Ett par av föremålen på museet var så intressanta att dom förtjänar ett eget inlägg, så till dessa tänker jag återkomma längre fram.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: