Mina reflektioner

Fågelskådning i närområdet

with 7 comments

Idag blev det fågelskådning i närområdet, detta då jag inte kom i väg så tidigt, efter frukost medans jag lyssnade på ”God morgon världen” och övriga morgonbestyr blev det en massa gosande med katten innan jag äntligen kom i väg vid tolvtiden.

Jag styrde stegen mot Skogskyrkogården, vilket kanske inte låter som en plats för fågelskådning, men det är det faktiskt, under förra året rapporterades det totalt 76 olika arter i artportalen. Vilket kanske inte är så mycket jämfört med exempelvis Ågestasjön där det under förra året rapporterades 193 olika arter i artportalen, men för ett område mitt i en storstad är 76 arter ganska så mycket. Sedan finns det ju förstås ett mörkertal, jag besöker ju Skogskyrkogården ofta men rapporterar inte mina observationer i artportalen.

Idag stannade jag till ganska länge vid fågelmatningen, där jag fyllde på med lite utgångna fröer och kärnor hemifrån, främst sådana jag använder när jag gör mitt hemgjorda knäckebröd som till stor del innehåller olika former av fröer och kärnor såsom solroskärnor och linfrön. Skalade solroskärnor är lyxmat för en fågel, dessutom innehåller de en stor mängd fett, så dom tackar och tar emot.

Vid fågelmatningen såg jag bland annat: blåmes, koltrast, kungsfågel, nötväcka, svartmes, talgoxe och trädkrypare, i närheten hördes en spillkråka som intensivt bearbetade ett träd och en större hackspett som bearbetade sitt träd lite lugnare än spillkråkan.

Tog några bilder på kungsfågeln, men dessa blev ingen vidare då det börjat skymma, så jag lägger upp en äldre bild på en kungsfågel från hösten 2012.

Bilden ovan tog jag med en mobilkamera en morgon när jag lämnat sonen i skolan, trots att jag var ganska närgången rörde inte kungsfågeln en min, men när man hittat en stor daggmask till frukost vill man ju förstås inte flyga därifrån.

 

 

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag har ett liknande recept på fröknäcke och visst är det lite beroendeframkallande!😁

  Gillad av 1 person

  Anna

  5 januari, 2020 at 16:02

  • Mycket beroendeframkallande! Passar kanske inte till frukost, men till soppa och god ost!

   Gilla

   melkerlarsson

   5 januari, 2020 at 16:07

   • Fröknäcke passar till allt 😀 Jag äter det som snacks 😉

    Gillad av 1 person

    Lollo

    6 januari, 2020 at 22:01

 2. Jag undrar vad katten skulle tänka om han visste att du ofta är ute och beundrar fåglar. LIte misstro mot sin husse kanske 😉 Men han bryr sig säkert inte utan är nöjd med de mysstunder ni har tillsammans.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  6 januari, 2020 at 18:09

  • Katten gillar fåglar, men på ett lite annat sätt, han sitter ofta på balkongen och tittar på dem, men han ser dom nog mer som potentiell mat.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   6 januari, 2020 at 18:12

 3. Vilken fantastisk bild på Kungsfågeln 😀 … och bara med mobilen dessutom. Förstår att du måste varit ganska nära.

  Kul att läsa det här idag, för JUST idag har jag för första gången gjort eget fröknäcke. Blev supergott. Nästan svårt att sluta äta faktiskt 😉

  Gillad av 1 person

  Lollo

  6 januari, 2020 at 21:38


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: