Mina reflektioner

En promenad till Ältasjön

with 5 comments

Jämfört med i går då det var rejält grått bjöd söndagen på ett fantastiskt vinterväder, undrar om man kan kalla det ett fantastiskt vinterväder när det är helt snöfritt? Oavsett så bjöd söndagen på sol och dessutom var det näst intill vindstilla, något man inte är bortskämd med.

Då jag ville hinna hem till den engelska fotbollen som började klockan tre fick det även idag bli en promenad i närområdet, så jag och sonen begav oss in i Nackareservatet och vidare mot Ältasjön. Detta är en promenad som vi går ganska så ofta, man kan variera sträckorna man går, så man kan både förkorta och förlänga promenaden, idag tog vi en kortare variant om ca 7 km.

Jämfört med igår var inte bara vädret bättre, det var betydligt fler flanörer ute, det finns nog en koppling till vädret. Under promenaden talade vi om istiden, den diskussionen kom igång i och med att vi passerade en av Stockholms större jättegrytor som ligger strax öster om Skarpnäck.

Vi talade även om hur mediabevakning av krig, konflikter och andra större händelser som har ökat kraftigt under senare år, berättade om två exempel för sonen som visade att bevakningen inte var så stor förr.

När min mormor dog 1978 hittade jag en lokaltidning från Blekinge från den 7 juni 1944, alla vet ju vad som hände dagen innan, den allierade invasionen i Normandie. Jag bläddrade igenom tidningen i jakt på en artikel om invasionen, först på sista sidan hittade jag en liten notis om denna historiska händelse, svensk landsortspress bevakade på den tiden i princip bara sin hembygd, vad som hände ett stenkast bort eller i utlandet var inte så hiskeligt viktigt.

Ett annat exempel var Falklandskriget 1982, därifrån kom det i princip inga rörliga bilder, i alla fall inte på TV i Sverige och efter en kontroll med engelska vänner förstod jag att detta inte var ett svenskt fenomen, det var samma sak i Storbritannien.

Nu blev det inte bara diskussioner, vi stannade till och tittade på fåglar mm, någon is ligger det förstås inte på Ältasjön, så vi såg förstås inga skridskoåkare. Långfärdsskridskor är ju annars den vinteraktivitet som man med stor sannolikhet kan utöva i Stockholmsområdet, men inte denna vinter. Själv kan jag inte åka skridskor, men min pappa åkte mycket långfärdsskridskor och skridskoseglade även under många år, men efter ett fall med påföljande skada så slutade han klokt nog för ett par år sedan.

Ovanstående vy i anslutning till Ältasjön har jag publicerat många gånger på bloggen, numera täcks nog samtliga årstider, även varianten en snö och isfri vinter.

 

Written by melkerlarsson

19 januari, 2020 den 15:53

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fina samtalsämnen i det vackra vädret. Mediabevakning är ju ett mycket intressant och aktuellt ämne! Tack för påminnelsen om fotbollen. Har suttit för länge vid PC:n IGEN!

  Gillad av 1 person

  Eva

  19 januari, 2020 at 16:03

 2. Vilken spännande upptäckt, tidningen från 1944 och vad intressant att det, som vi nu tycker är viktiga händelser, inte väckte större uppmärksamhet då. Jag har naturligtvis inget minne av det året men Falklandskriget kommer jag ju så klart ihåg. Jag försöker minnas hur det rapporterades om det men jag kan inte få fram om det bara var stillbilder eller rörliga bilder på ”Rapport”. Men det rapporterades i alla fall en del om det.
  Det är härligt att kunna samtala med sina barn och få stort utbyte av det. Vi har nog inte riktigt samma favoritämnen inom familjen som ni har men jag kan ändå förstå glädjen i att gå i solskenet och djupdyka ner i ämnen som båda tycker är viktiga och intressanta 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  19 januari, 2020 at 19:16

  • Samtalsämnen varierar ju efter person, men jag och sonen glider ofta in på historia ur hur många vinklar som helst.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   19 januari, 2020 at 19:20


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: