Mina reflektioner

Coronaviruset sätter skräck i världen, men hur befogat är det?

with 5 comments

Coronaviruset har ju spridit skräck och skapat rubriker runt om i världen, inte minst sedan vi fått vårt första fall i Sverige, tjejen i Jönköping verkar dock ha agerat exemplariskt. Men hur farligt är det egentligen? Är det verkligen så farligt som man kan få intrycket av när man läser om antalet smittade och antalet döda i framförallt Wuhan med omgivningar?

Jag vill innan du läser vidare påtala att jag inte är någon som helst expert på varken sjukvård, virus eller något annat som är kopplat till smittskydd, så detta inlägg är att betrakta som mina betraktelser av något som världen just nu fokuserar på. Jag vill med inlägget inte på något sätt förringa Coronaviruset, jag har inga svar på frågorna. Regeringen har ju idag klassificerat coronaviruset som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, vilket är en mycket klok åtgärd, man ska med andra ord ha en stor respekt för Coronaviruset.

 • I dagsläget har ca 260 personer avlidit p g a av Coronaviruset, samtliga har avlidit i Kina, få av dessa utanför regionen kring Wuhan
 • I dagsläget har ca 12 000 personer bekräftats smittade av Coronaviruset, få av dessa utanför regionen utanför regionen kring Wuhan

Jag tror att det är viktigt att nyansera bilden, i media framstår coronaviruset som extremt dödligt om man jämför antalet smittade med antalet avlidna personer så avlider runt 2% av de smittade. Jag antar dock att det i Wuhan finns betydligt fler smittade personer som inte uppsöker sjukvården, då deras besvär är tämligen ringa, dom blir helt enkelt inte registrerade som smittade. Dessa personer sitter förmodligen hemma och tittar på TV eller pysslar med något på nätet. I Wuhan bör det vid detta lag finnas hundratusentals personer som är smittade, såvida coronaviruset är extremt smittsamt, en del är sjuka och en del har säkerligen redan ridit ut smittan. Så förmodligen är det så att de siffror vi ser enkom är toppen av ett isberg. Hade Coronaviruset precis som Spanska sjukan tagit många unga personers liv hade jag varit betydligt oroligare, min mormor tillhörde de drabbade av Spanska sjukan, efter nästan ett års konvalescens var hon dock på benen igen.

I sammanhanget måste man komma i håg att Wuhan är en jättestad med ca 11 miljoner invånare, fler invånare än i Sverige, större än London och jämbördig med ex Moskva och Paris. Dock verkar Kina satsa alla resurser på att begränsa spridningen av coronaviruset, många kineser kommer oavsett detta få lida p g a minskad turism och andra konsekvenser av utbrottet av coronaviruset. Tänk tanken, skulle det vara möjligt att stänga ner Paris och isolera staden från omgivningen? Förmodligen inte!

Minns ni svininfluensan? De första rapporterna från México gav skenet av att alla dör, så var det förstås inte. Vi drabbades tidigt av svininfluensan här hemma, i månadsskiftet augusti/september 2009. Jag skulle om jag velat kunnat gått till jobbet under sjukperioden, värre var det inte, men jag var trött och seg, stannade därför hemma med en lika trött och seg son. Allt gick i slowmotion här hemma, en dag satte jag den då treårige sonen i en sittvagn och gick en promenad hemmavid, det gick långsamt, i en liten uppförsbacke gick en gammal dam med rollator om oss med lätthet. En annan episod jag minns var när jag stod i köket och finhackade lök, varenda muskel i hela kroppen smärtade, muskelvärk är ju ett klassiskt symptom på influensa.

I Sverige testades ca 10 000 personer positivt för svininfluensan, men isberget var stort, vi testade oss inte, vi visste vad vi hade. Hur många som smittades i Sverige vet man inte, men ca 1 1/2 månad efter att smittan nått Sverige på allvar beräknades ca 400 000 – 500 000 personer antingen ha eller ha haft svininfluensan.

Written by melkerlarsson

2 februari, 2020 den 00:01

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bra reflektioner.

  Gillad av 2 personer

  Tony

  2 februari, 2020 at 07:32

 2. Självklart måste viruset tas på allvar men jag är också av åsikten att vi måste lugna oss och se på fakta. Om jag har förstått rätt är det personer med underliggande sjukdom eller immunnedsättning som möjligtvis avlider. Ungefär som med vilken influensa som helst med andra ord. Kanske blir jag lite orolig just av den anledningen om det blir stor smittspridning här men inte så att jag slutar leva som vanligt.
  Kinas hantering av viruset och smittan får mycket beröm och det är nog tur att det bröt ut i ett land där de har den kontrollmöjligheten.

  Gillad av 2 personer

  ibod11 - Ingrid

  2 februari, 2020 at 14:17

 3. Bra att nyansera bilden av läget. Jag tror det är smittofarten som oroar mest och kanske att man vet så lite om viruset. Men jag har också just funderat över antal smittade i förhållande till totalt antal i befolkningen. Tänk att en så liten organism kan ställa till så stor oreda för mänskligheten. Det är värt lite eftertanke 🙂

  Gillad av 1 person

  Anna

  4 februari, 2020 at 19:04

  • Jo, jag ville nyansera bilden, för det är inte precis digerdöden vi talar om. Tycker inte att rapporteringen fångat upp detta med toppen på isberget. Kanske är ryktena farligare än viruset i sig.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   4 februari, 2020 at 22:39

 4. Jag håller helt med dig 👍

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  4 februari, 2020 at 19:57


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: