Mina reflektioner

Bättre prioriterade sittplatser i Stockholms tunnelbana

with 5 comments

I de nya tunnelbanevagnarna som kommer att tas i trafik i år har de prioriterade sittplatserna för äldre och andra personer i behov av att få en sittplats förbättrats och förtydligats.

Tyget på de prioriterade sittplatserna har en avvikande färg, gult, jämfört med övriga sittplatser, en dekal i samma kulör sitter ovanför den prioriterade sittplatsen, på bilden nedan har dekalen ännu inte kommit på plats, men kommer att finnas på plats när fordonen sätts i trafik.

Framför den prioriterade sittplatsen finns utrymme för ex en rollator, nu är det bara att hoppas att vi Stockholmare som inte behöver sitta ner under vår oftast ganska korta resa under jord låter de som verkligen behöver sittplatsen lämnar den till de som bäst behöver den. Prioriterade sittplatser i en avvikande kulör kommer med tiden att bli alltmer vanliga i Stockholms Lokaltrafik.

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mycket lovvärt att man förtydligar platserna som främst är avsedda för de med handikapp och/eller äldre. I de nya bussarna jag åker med (Ekerö mm) sitter skyltar (visserligen stora) nästan i taket som visar att platserna är reserverade för vissa. De är få som tittar upp när de stiger på bussen. Man kan tycka att det ändå framgår vilka platserna är avsedda för. Mobiltittande och självupptagenhet gör ofta att ungdomar och även andra tycker det är bekvämt att slå sig ner på dessa platser.

  Gillad av 1 person

  Eva

  20 februari, 2020 at 15:54

  • Mobiltittandet är nog ett av det största problemen idag när det gäller att uppmärksamma sin omgivning. Ett annat problem är att det idag finns för många dekaler med ”prioriterad sittplats” i tunnelbanan, varför ska JAG resa mig, ”någon annan kan ju göra det”, värdet devalveras helt enkelt om det finns för många prioriterade platser.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   20 februari, 2020 at 21:38

 2. Väldigt bra idé med den avvikande färgen!

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  20 februari, 2020 at 18:46

 3. Bra att göra det tydligare och förhoppningsvis respekteras det.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  21 februari, 2020 at 13:03


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: