Mina reflektioner

Trettiofyra år sedan Olof Palme mördades

with 6 comments

För trettiofyra år sedan, den 1 mars 1986 besökte jag korsningen Sveavägen – Tunnelgatan, det var dagen efter mordet på Olof Palme, att mördaren snabbt skulle identifieras och gripas var nog en självklarhet för de flesta, så även för mig, så blev det dock inte.

Nu har Palmemordet återigen hamnat på löpsedlarna, enligt åklagaren ska en lösning kunna presenteras under våren – försommaren, alternativt läggs utredningen ned. Detta ska bli synnerligen intressant, men det kommer knappast bli ett avslut, mordet på Kennedy ägde ju rum 1963, men än idag tvistar dom lärda om vem som egentligen utförde mordet och så lär det bli avseende Palmemordet oavsett vad åklagaren presenterar för något under våren – försommaren.

Minna minnen av händelserna är starka, den första nyhetssändningen i radion 01:10 kommer för alltid vara fastetsad i mitt minne, därefter var jag klarvaken hela natten och såg den första nyhetssändningen i TV 04:00, men jag vet idag egentligen fortfarande inte mer än det jag då fick reda på.

Bilderna nedan är tagna 2016 då det var trettio år sedan Olof Palme mördades.

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag har inga stora förhoppningar om vad som ska framkomma. Cynikern i mig tänker att det länge har varit ett spel för gallerierna och att det redan är bestämt att fallet ska läggas ner. Men jag hoppas så klart att jag har fel och lite spännande är det.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  28 februari, 2020 at 20:19

  • Har som du säkert förstår inga större förhoppningar, oavsett vad det blir kommer det ändå att kunna diskuteras i all oändlighet.

   Gilla

   melkerlarsson

   28 februari, 2020 at 21:40

 2. Mina minnen av själva händelsen är inte så tydliga. Några saker minns jag däremot tydligt. Speciellt känslan av overklighet. Det var inte något som hände i Sverige, och ändå hade det hänt.
  Jag har också lite svårt att tro att det är en verklig lösning som kommer att presenteras. Men vi får väl höra vartefter.

  Gillad av 1 person

  Lollo

  29 februari, 2020 at 10:31

  • Det berodde nog lite på var man bodde på den tiden, jag bor ju då som nu i Stockholm så man kom ju ganska nära händelsen. När jag igår deltog i ett gruppmöte (sektionsmöte) på jobbet insåg jag att det är få av mina kollegor som minns Olof Palme, dom är helt enkelt för unga, eller är jag för gammal…

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   29 februari, 2020 at 20:24

   • Så är det nog. Omgivningen är yngre än man tror, eller man själv äldre.
    I mitt fall så var jag inte för ung i alla fall. Jag har någon bild av var jag var när jag tog in nyheten, och att jag pratade med mamma om det i telefon. Om det var jag eller hon som ringde minns jag inte.

    Gillad av 1 person

    Lollo

    29 februari, 2020 at 20:32

   • Ett gäng killar satt hemma hos mig och spelade kort, jag tröttnade på att vända skivor, det var ju LP på den tiden, och slog på radion. Efter en stund insåg vi att man spelade samma skiva på radion – låt efter låt – sedan kom nyheterna 01:10. Vi var nog ganska berusade allihop, men nyktrade till ganska så snabbt.

    Gillad av 1 person

    melkerlarsson

    29 februari, 2020 at 20:40


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: