Mina reflektioner

Coronaviruset sätter skräck i världen, men dör verkligen 2%?

with 2 comments

Coronaviruset har ju spridit skräck och skapat rubriker runt om i världen, men hur farligt är det egentligen? Är det verkligen 2% som dör, det tror i alla fall inte jag. När vi andas ut efter detta virusutbrott kommer vetenskapen förmodligen kunna räkna dödstalen i promille och inte i procent.

Jag vill innan du läser vidare påtala att jag inte är någon som helst expert på varken sjukvård, virus eller något annat som är kopplat till smittskydd, så detta inlägg är att betrakta som mina betraktelser av något som världen just nu fokuserar på. Jag vill med inlägget inte på något sätt förringa Coronaviruset, jag har inga svar på frågorna. 

Varför denna teori? Jo, jag anser att det torde finnas ett stort mörkertal, såväl i Kina som i Italien sitter det människor hemma och är snuviga, har lite feber, ont i halsen och muskelvärk, men dom söker inte vård. Dom anser sig helt enkelt inte tillräckligt sjuka och hamnar därför under radarn och blir ingen siffra i statistiken.

Minns ni svininfluensan? De första rapporterna från México gav skenet av att alla dör, så var det förstås inte. Vi drabbades tidigt av svininfluensan här hemma, i månadsskiftet augusti/september 2009. Jag skulle om jag velat kunnat gått till jobbet under sjukperioden, värre var det inte, men jag var trött och seg, stannade därför hemma med en lika trött och seg son. Allt gick i slowmotion här hemma, en dag satte jag den då treårige sonen i en sittvagn och gick en promenad hemmavid, det gick långsamt, i en liten uppförsbacke gick en gammal dam med rollator om oss med lätthet. En annan episod jag minns var när jag stod i köket och finhackade lök, varenda muskel i hela kroppen smärtade, muskelvärk är ju ett klassiskt symptom på influensa.

I Sverige testades ca 10 000 personer positivt för svininfluensan, men isberget var stort, vi testade oss inte, vi visste vad vi hade. Hur många som smittades i Sverige vet man inte, men ca 1 1/2 månad efter att smittan nått Sverige på allvar beräknades ca 400 000 – 500 000 personer antingen ha eller ha haft svininfluensan.

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tror inte att man kan lita helt på någon statistik än så länge, kanske aldrig. När så många länder ska lämna uppgifter och osäkerheten är stor kan man nog inte tro på allt. Statistiken visar säkert olika siffror i olika delar av världen dessutom, beroende på sjukvårdsmöjligheter och andra omständigheter.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  8 mars, 2020 at 14:54

  • Tror att mörkertalet är större i ex Iran än Italien, men även i Italien är nog mörkertalet stort. Jag vill ju själv inte belasta sjukvården i onödan, sökte inte upp sjukvården för provtagning när vi hade svininfluensan, behövde liksom inte något bevis eller någon hjälp då vi hade milda symptom, men muskelvärken var ett helvete.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   8 mars, 2020 at 16:09


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: