Mina reflektioner

Hamstra mat? Det har jag gjort

with 5 comments

Till och börja med måste jag bekänna att jag tillhör de som hamstrat mat inför Coronavirusets potentiella eller rättare sagt sannolika ankomst till Sverige.

Jag började dock tidigare än de flesta, så fort jag hörde talas om virusutbrottet i Kina och då främst i provinshuvudstaden Wuhan skred jag till verket. Redan tidigt i januari började jag köpa upp diverse konserver och torrmjölk, därutöver höjde jag nivån på lagret av nödvändiga artiklar hemmavid, såsom tvål, tvättmedel, toapapper, kattmat och kattsand. Med tiden har jag sakta med säkert ökat på lagret av saker med lång hållbarhet som vi med säkerhet kommer att konsumera oavsett om Coronaviruset skulle nå oss eller ej.

För tre veckor sedan höjde jag beredskapen ytterligare, efter att ha ätit upp det mesta av det som fanns i frysen frostades denna av och fylldes på med diverse frysvaror, så nu är man redo för Coronaviruset oavsett om man smittas själv eller tvingas hålla sig inomhus.

Under den senaste veckan har jag med andra ord avslappnat kunna betrakta de hyllor som tömts i matbutikerna, det jag vill ha hemma har jag redan köpt för länge sedan. Det som uppenbarligen främst har lockat de som sent har hamstrat är:

 • Köttkonserver, ex korv och köttbullar, köpte jag redan i januari
 • Nudlar, något jag bara trodde studenter åt
 • Pasta i olika former
 • Pulvermos, köpte jag redan i januari
 • Torrmjölk, köpte jag redan i januari

Jag fokuserar nu på att köpa hem saker till kylen, ska det ätas falukorv köps det hem en ny falukorv som växlas ut mot den falukorv som redan ligger där. Jag är med andra ord redo, även om många säkerligen betraktar detta som lite rubbat, men mina erfarenheter av svininfluensan 2009 triggade mig att se om mitt hus, vilket jag gjorde även då, i god tid inför dess ankomst.

 

Written by melkerlarsson

7 mars, 2020 den 00:03

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Men varför detta panik? Jag jobbar inom vård, min dotter också och vi är inte i panik för att li sjuka eller att världen går under… fast alla ska göra så som det känns bra för sig

  Gillad av 1 person

  PhotoAddia

  7 mars, 2020 at 09:06

  • Instämmer till fullo, hade det bara handlat om mig själv hade det varit en annan sak, men min lilla familj drabbas ofta hårt av ex vanliga förkylningar av lite speciella skäl. Erfarenheten från svininfluensan som vi fick i månadsskiftet augusti/september 2009 lärde mig att jag måste vara förbered, det tog fyra veckor innan den sista av oss var på benen även om våra symptom var milda. Så när 1/3 av den lilla familjen slås ut till 100% när sådant här händer måste man tyvärr se om sitt hus inför ett potentiellt insjuknande.

   Gilla

   melkerlarsson

   7 mars, 2020 at 17:25

 2. Jag kan förstå att det känns mer angeläget för dig som bor mitt i det hittills värst drabbade området. Här uppe känns det ganska overkligt men det dröjer nog inte länge innan vi har vårt första fall här också. Jag har redan ett tillräckligt stort matförråd och torrmjölk behöver jag inte bry mig om. Den havredryck som är avsedd för kaffe har ca ett års hållbarhet så jag kan ha ett stort lager. Den funkar även bra till gröt 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  7 mars, 2020 at 18:39

 3. Först förstod jag inte varför du hamstrar. Under svininfluensan 2009 gjorde vi inget särskilt och det gick bra. Men sedan läste jag din svarskommentar, och nu förstår jag bättre. Så hade jag inte tänkt riktigt. Det är klart att det blir svårt att handla om alla ligger för ankar, men jag hoppas att det går att beställa hem matkassar i värsta fall … Lite basvaror har vi på lager, samt en del havreprodukter som inte behöver kyla. Knäckebröd håller sig ju också … så vi lär inte svälta den första veckan i alla fall … kanske bara banta lite 😉

  Gillad av 1 person

  Lollo

  7 mars, 2020 at 18:42

  • Alla måste förbereda sig utifrån sig sin egen situation, jag har tagit det lite längre än de flesta utifrån min situation. Jag litar inte på att man kommer kunna beställa hem matkassar i samband med större utbrott, dels kommer efterfrågan bli stor och dels kommer det bli problem med sjukfrånvaro.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   7 mars, 2020 at 20:04


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: