Mina reflektioner

Hoppa hage och andra gamla lekar

with 4 comments

När sonen och jag igår vandrade till Globen för att handla passerade vi en uppritad hopphage, det var evigheter sedan jag såg en sådan. Trodde att detta med att hoppa hage var helt utdött.

Hoppa hage, Enskede

Jag hoppade aldrig hage som liten, det var väl mest en ”tjejgrej” på 60- och 70-talets skolgårdar, i alla fall minns jag det så, Jag hoppade heller aldrig långrep eller höll på med dessa resårband, har för mig att detta kallades twist.

Frågade sonen om han minns att det hoppats hage, långrep eller twist på hans skolgård när han gick på låg eller mellanstadiet, men han hade inget minne av det. Att dom skulle hoppa hage i högstadiet håller jag för osannolikt.

Kan den hopphage vi såg ha sitt ursprung hos en förälder som i dessa pandemitider försökt hitta något att sysselsätta sina uttråkade barn med? eller för att få dom att lämna skärmarna för en stund? Det torde dock varit ett barn som ritat upp hopphagen då sjuan i sjutton är bakvänd.

Något jag sysselsatte mig med på rasterna i lågstadiet var dock kula, när våren kom åkte kulpåsen fram, med några års mellanrum verkar det fortfarande som att detta med att spela kula får en kort renässans för att sedan åter glömmas bort.

.

Written by melkerlarsson

27 april, 2020 den 17:53

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nej Melker, de hoppar fortfarande hage. Bor bredvid en skola och där finns flera stycken på skolgården. Hoppade också hage i skolan som övergick till twist helt sedan.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  27 april, 2020 at 18:28

  • Det finns m a o hopp inför framtiden, även om jag själv bara gjorde några tafatta försök att hoppa hage, twist förstod jag mig aldrig på. När jag som inte förstod mig på twist försökte förklara twist för sonen så tittade han bara på mig och såg mycket frågande ut.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   27 april, 2020 at 22:05

 2. Hög igenkänningsfaktor. På vår gård finns just nu en hage och några barn som hoppar.

  Gillad av 1 person

  uppsalaewa

  27 april, 2020 at 20:04

 3. Jag ser hopphagar på gångvägen, så det testas nog fortfarande men om de tycker det är roligt vet jag inte. Kula var kanske ingen större grej när jag gick i skolan, vi gjorde det några dagar, men sedan blev det fotbollsplanen.

  Gillad av 1 person

  Tony

  28 april, 2020 at 06:45


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: