Mina reflektioner

En sväng till Tattby

leave a comment »

Idag blev det en tur å tjänstens vägnar till Tattby hållplats i Saltsjöbaden, hållplatsen ska under de närmaste åren byggas om och bli en mötesstation med två spår, de topografiska förhållandena är inte optimala, så det ville jag fundera lite över på plats.

Jag har naturligtvis varit där förut, men aldrig betraktat omgivningen utifrån en framtida ombyggnad, så det var med dom glasögonen på mig jag satte mig till rätta på Saltsjöbanan för en tur till Tattby.

Namnet Tattby kan ju te sig lite konstigt, men lär härröra från ett torp som på 1500-talet benämndes Tattareboda, men man behöver inte resa så långt för att hitta ett ännu konstigare namn på en hållplats, innan man kommer till Tattby passerar man nämligen hållplats Tippen.

Invid hållplatsen hittar man idag Saltsjöbaden centrum, ett centrum som när det öppnade 1969 benämndes Tippens centrum, namngivet av en soptipp som legat på samma plats, Saltsjöbanans hållplats som öppnade samma år fick följdriktigt namnet Tippen, vilket den har än idag trotts att centrumet bytt namn sedan ett femtontal är. Hur man kan namnge ett centrum och en hållplats baserat på att det på platsen en gång i tiden legat en soptipp känns lite märkligt.

Written by melkerlarsson

7 maj, 2020 den 21:45

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: