Spaghetti carbonara med skinka
Ursprunget till spaghetti carbonara är omtvistat, i en gammal version av ”Vår kokbok” som jag har här hemma heter den kolarhustruns spaghetti, svartpepparn på toppen påminner ju om kol. Andra källor hävdar att rätten tillkom i slutet av andra världskriget, då amerikanska soldater under invasionen av Italien blandade sina baconrasoner med spaghetti och de övriga tillbehören.
Jag tror knappast på någon av ovanstående versioner, rätters historia är nog sällan särdeles glamorösa och inte så lätta att spåra, de uppkommer nog oftast tämligen spontant eller på någon restaurang. Jag har lagat spaghetti carbonara under många år, men då alltid med bacon, en dag kom sonen hem från skolan och hade ätit spaghetti carbonara med rökt skinka och det var jättegott enligt honom. Så jag bestämde mig för att bjuda på spaghetti carbonara med skinka här hemma, för min del var det även skönt att slippa oset från baconet och sonen uppskattade även min variant av spaghetti carbonara med skinka.
Ingredienser:
- 400 g spaghetti
- 3 ägg
- 2 dl grädde (ex matlagningsgrädde)
- 100 g parmesanost, finriven
- 200 g rökt skinka (eller bacon)
- 2 klyfta vitlök
- 1 gul lök
- salt
- svartpeppar
- Eventuellt 4 äggulor
Gör så här:
- Börja med att koka upp vattnet till spaghettin.
- Vispa ihop ägg, grädde och hälften av osten.
- Strimla skinkan och vitlöken. Hacka löken. Stek skinka och lök i en stekpanna.
- Häll av vattnet från spaghettin och blanda den med skink- och lökblandningen.
- Rör sedan ner äggröran. Rör ordentligt så att inte äggen stelnar.
- Servera med resten av osten och eventuellt med en äggula till varje portion.
Håller med, jag föredrar också skinka. Ser väldigt gott ut!
GillaGilla
Kristallina
29 maj, 2020 at 19:08