Mina reflektioner

Fler som reser och känslan av att vara pestsmittad

leave a comment »

På hemvägen från jobbet idag noterade jag att antalet resenärer i tunnelbanan har ökat under den senast tiden, normalt brukar jag få en sk fyrsittsgrupp för mig själv, men idag var vi tre stycken i min fyrsittsgrupp.

Personligen bryr jag mig inte, jag har ju haft corona, så att andra sätter sig nära mig bekommer mig inte det minsta. Det är dock intressant att observera övriga resenärers beteende, hur man flyttar runt för att så långt som möjligt få sitta så mycket för sig själv som det bara går, hur folk undviker kontakt med andra och böjer sig undan eller vänder sig bort när någon annan passerar.

Man känner sig lite som pestsmittad eller en person som bär på spetälska när man ser hur andra människor betraktar en och beter sig när dom möter en i det offentliga rummet. Rädslan för andra människor är dock inte unik, den fanns redan under digerdöden i mitten av 1300-talet, då skyllde man hej vilt på folk som kom från både när och fjärran, precis som alltid drabbades ex judar hårt. I Visby skyllde man exempelvis på judar, en folkgrupp som överhuvudtaget inte förekom i norden under medeltiden, när man kom på att det inte fanns några judar i Visby kom man istället på att man skulle skylla digerdöden på Stockholmare.

Det finns m a o paralleller till situationen i dag, där Finlands president uttalar att svenskar utgör ett problem och där den politiska oppositionen i Danmark säger ungefär detsamma, så som svensk och särskilt som Stockholmare känner man sig lite som de obefintliga judarna i Visby i mitten av 1300-talet, som pestsmittade.

Written by melkerlarsson

3 juni, 2020 den 20:48

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: