Mina reflektioner

Munskydd?

with 5 comments

Under den senaste tiden har det ju även i Sverige börjat diskuteras huruvida vi i vissa situationer ska använda munskydd, ex i kollektivtrafiken. Enligt min uppfattning finns det nog andra situationer det i så fall skulle vara mer befogat än i just kollektivtrafiken.

Jag är personligen lite skeptisk till munskydd, detta då jag ser att dom som bär munskydd kanske inte riktigt hanterar dessa på rätt sätt, en del kliar sig både i ögonen och innanför munskyddet, då faller ju effekten bort, inga händer i ansiktet är ju grundregeln. Det värsta exemplet är nog den unga killen som jag såg i Tattby (utefter Saltsjöbanan) i våras, som drog ner munskyddet för att röka en cigarett. Om du nu vill leva ett långt liv så sluta röka tänkte jag, det dör tusentals människor varje år av rökning, men om detta håller Folkhälsomyndigheten inga presskonferenser.

I Stockholm är det i dagsläget ganska få som använder munskydd, ska man peka ut några grupper som använder munskydd i större utsträckning än andra så handlar det om ungdomar, äldre personer och personer med utländsk bakgrund, företrädesvis asiater, men det är bara min uppfattning som jag får när jag vistas på stan. Personer som allmänt betecknas vara i ”medelåldern”, dit jag själv räknas, använder munskydd synnerligen sparsamt.

För ett tag sedan beställde jag i alla fall munskydd av tyg, vilka är tvättbara och därmed möjliga att återanvända, nu beställde jag inte dessa för att jag är orolig för att bli smittad av coronaviruset då jag redan haft det på besök här hemma. Dock har jag börjat att inse att krav på munskydd möjligen kommer att dyka upp i alla möjliga och omöjliga situationer, så det är lika bra att ha ett gäng munskydd liggande här hemma. De munskydd jag köpt ser dock inte alls ut som på bilden nedan.

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag har inte haft munskydd utan håller mig hemma eller på avstånd. Vänder ofta ryggen mot andra för att inte andas ansikte mot ansikte och står ofta i ett hörn eller liknade för att få skydd, tex på pendeltåget. Kommer krav så får jag acceptera det, annars fortsätter jag med avstånd.

  Gillad av 1 person

  MarveW

  27 augusti, 2020 at 17:11

  • Jag håller avstånd, men om kravet kommer måste jag och sonen kunna röra oss i ex kollektivtrafiken. Så munskydden är inköpta enkom utifall att.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   27 augusti, 2020 at 17:15

 2. Jag är också skeptisk till munskydd och det är av liknande anledningar som de du har. Men jag är aldrig i situationer där det skulle behövas och det är nog en förmån att slippa fundera så mycket på det. Jag har en bunt av den enklaste varianten sedan tidigare någonstans och om det mot förmodan skulle behövas får jag väl leta reda på den bunten.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  27 augusti, 2020 at 20:25

  • Det är väl en ”lite” större risk att krav på munskydd införs i miljöer i Stockholm än i Östersund om man säger så. Dock kan man inte vara helt säker då enskilda aktörer kan komma att kräva munskydd, men nu har vi alla fall munskydd här hemma och kommer om så krävs bära dessa för syns skull.

   Gilla

   melkerlarsson

   27 augusti, 2020 at 20:42


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: