Mina reflektioner

Kokt potatis, så djävla tråkigt

with 4 comments

Lyssnade i kväll på Historiepoddens avsnitt om ”Eva Ekeblad och potatisens potential”, i inledningen av avsnittet talar de om sina barndomsminnen av potatis, om släktingar som ratade ris och ansåg att en måltid inte var komplett utan kokt potatis.

Nu är jag minst tjugo år äldre än Daniel Hermansson och Robin Olovsson som driver Historiepodden, men jag har ungefär samma minnen av potatis. Det serverades kokt potatis till allt, på längden, tvären och bredden, jag kom under barndomen och den tidiga ungdomen fullständigt tröttna på kokt potatis. Så efter att jag flyttade hemifrån för ca 40 år sedan kom jag aldrig någonsin att servera just kokt potatis varken till mig själv eller till mina gäster.

Men det finns ju så mycket annat man kan använda potatis till, så visst äter jag potatis, men inte kokt potatis, jag serverar dock med glädje bakad potatis, hasselbackspotatis, hemgjort potatismos, klyftpotatis, potatisgratäng, rösti och mängder med andra potatisrätter, men aldrig kokt potatis.

Annons

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hög igenkänning

  Gillad av 1 person

  Sissella

  4 september, 2020 at 00:36

 2. Hasselbackspotatis, så gott…

  Gillad av 1 person

  Gerra K-son

  4 september, 2020 at 06:36

 3. Jag har inte riktigt samma erfarenhet. Mina föräldrar, som båda var duktiga på att laga mat, tillagade potatis på olika sätt men oftast fick vi kokt potatis. Men det förekom även ibland pasta, ris och t o m couscous. Inte den snabbcouscous som man kan köpa nu utan ångkokta semolinafrön som min mamma tillagade och det blev hur gott som helst med alla tillbehör. Kanske är det därför jag ibland kokar potatis. TIllsammans med en färsbiff och t ex kantarellsås blir det väldigt gott. Men oftast gör jag andra varianter av potatisen när jag har sådan hemma. Jag glömmer ofta att köpa just potatis.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  4 september, 2020 at 19:17

  • Min mamma var duktig på mat, vi åt annat än kokt potatis, men hos släktingar var det bara kokt potatis. Mina föräldrar hade gamla föräldrar som skaffade barn sent, när det kommer till min mormor skulle det idag betraktas som extremt sent, så man fick mat enligt en tradition som gällde under senare delen av 1800-talet, mycket kokt potatis m a o.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   4 september, 2020 at 19:58


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: