Mina reflektioner

Ett intressant föredrag

with 6 comments

Idag höll jag ett av de mest intressanta föredrag jag någonsin hållit, nu var det inte det jag berättade om som var det mest intressanta utan publiken och hur föredraget gick till.

Publiken bestod av dövblinda, en del befann sig i samma lokal som mig, andra deltog digitalt via zoom, i lokalen befann sig även en grupp tolkar, precis som hemma hos de som följde föredraget via zoom. Hur tolkar man då till någon som varken kan se eller höra, det finns lite olika metoder. Den vanligaste är att tolken tecknar samma tecken som man använder när man tecknar för en hörselskadad, den dövblinde känner tecknet med sin hand. Jag kunde tala ”normalfort”, tolkarna och de dom tolkade till hängde med bra, jag höll dock koll och drog ner lite på tempot och pausade om så behövdes.

Det jag talade om var nog det minst intressanta med dagen, men jag talade om ombyggnad av lite äldre tunnelbanevagnar och om de nya tunnelbanevagnarna som nyligen satts i trafik på tunnelbanans röda linje, därutöver besvarade jag en mängd intressanta frågor.

Ovan, till vänster tunnelbanevagn typ C20 som under närmaste åren kommer att byggas om och få en ny interiör, till höger tunnelbanevagn typ C30 som nyligen satts i trafik på tunnelbanans röda linje.

Written by melkerlarsson

16 september, 2020 den 16:48

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kantänka det var en mycket intresserad publik. Måste kännas enormt tillfredsställande att hålla föredraget.

  Gillad av 2 personer

  Eva

  16 september, 2020 at 17:26

 2. Vad spännande att få vara med om och att se hur bra det kan fungera. Jag ser framför mig hur åhörarna satt och höll om tolkarnas händer för att känna vad de sa. Men kanske var det inte riktigt så det fungerade. Oavsett hur det fungerade så gör det mig glad att det faktiskt gjorde det 😀

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  16 september, 2020 at 21:21

  • Du har nog tolkat det ganska så korrekt, vissa hade två tolkar som höll i varsin hand, otroligt fascinerande.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   16 september, 2020 at 22:20

 3. Så intressant. Behövde du tänka på något särskilt, tex ton, tempo etc. Hade du bilder? Det låter som en utmaning men jag anar att tolkarna har vana.

  Gillad av 2 personer

  MarveW

  16 september, 2020 at 21:29

  • Jag hade bilder, men dessa visades aldrig på zoom då tolkarna behövde ”utrymmet” på skärmen för att de som var med zoom skulle kunna följa tolkningen och bli tolkade tillbaka av sina egna tolkar. Jag kunde hålla samma tempo som när jag ex höll föredrag för PRO i Sollentuna eller PRO i Sundbyberg, talade lite långsammare än normalt, men tolkarna är riktiga proffs.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   16 september, 2020 at 21:47


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: