Mina reflektioner

Galgbacken i Hammarbyhöjden

with 3 comments

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om ett par av Stockholms galgbackar, denna morbida serie av inlägg avslutar jag med ett inlägg om den sista galgbacken i Stockholm. I samband med att galgbacken avvecklades kom avrättningarna att fortsätta under något mer än 50 år, men då skedde dom inte längre publikt.

Avrättningarna hade fram till mitten/slutet av 1600-talet ägt rum på Stigberget på Södermalm, men kom i och med att staden växte att flytta längre i från bebyggelsen. Vem vill ha en galgbacke som närmste granne? Det höjer ju inte direkt värdet på bostaden.

Den sista avrättningsplatsen som användes i Stockholm hittar man i dagens Hammarbyhöjden, uppe på berget låg galgbacken, där hängdes man, nedanför berget låg avrättningsplatsen, där halshöggs man. Samtliga avrättningar skedde publikt, ibland kunde antalet åskådare uppgå till 4 – 5000 personer, i en stad som då hade färre än 100 000 invånare betyder det att mer än 5% av stadens befolkning valde att ta sig omaket att promenera ut till Hammarbyhöjden som då låg ganska långt från stadens bebyggelse.

Den sista hängningen ägde rum 1818 och den sista offentliga avrättningen på platsen genomfördes 1862, då en soldat blev halshuggen som straff för våldtäkt och mord på en butiksföreståndarinna.

Till vänster i bild, höjden där galgbacken var belägen, till höger i bild platsen där avrättningsplatsen var belägen.

En teckning föreställande galgbacken, utförd 1856, vid denna tidpunkt hade dock galgbacken inte nyttjats under ett par decennier.

De sista offentliga avrättningarna i Sverige ägde rum 1876, därefter skedde alla avrättningar ”inom mur”, m a o på fängelsegårdarna. Samtidigt kom antalet personer som dömdes till döden och som slutligen avrättades att sjunka kraftigt, under perioden 1870 – 1910 avrättades enkom 12 personer trots att fler än så dömdes till döden, ungefär 10-15% av de dödsstraff som utdömdes resulterade i en avrättning. Att jämföra med 1800-talets första halva då runt 600 avrättningar genomfördes. Den sista avrättningen i Sverige ägde rum 1910 på Långholmens fängelse i Stockholm, dödstraffet i fredstid avskaffades 1921 och i krigstid 1973.

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är svårt att föreställa sig vad som fick folk att vilja bevittna dessa avrättningar. Kan det kanske ha förekommit krav från makthavare på att de skulle infinna sig eller var folk i allmänhet så hämndlystna eller arga att de fick någon slags kick av att titta på? Kanske var det en del av sorgebearbetningen för anhöriga. Jag undrar om offentliga avrättningar skulle ha samma attraktionskraft om de hade förekommit i dag.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  23 september, 2020 at 09:32

  • Jo, detta kan man fundera över, men vi måste hålla i minnet att 15- och 1600-talet var brutala decennium där döden var ständigt närvarande på olika sätt, barnadödligheten var hög, folk dog som flugor i krig. Under 1500-talet var dödligt våld, dråp och mord, hundra gånger vanligare än idag. Idag har vi ca 100 fall av dödligt våld per år i Sverige, skulle vi översätta 1500-talets siffror till idag skulle vi ha ca 10 000 fall av mord och dråp. Man var inte tvingad att besöka en avrättning, det gjorde man helt frivilligt, på den tiden ett ”folknöje”, svårt att förstå för oss upplysta människor några hundra år senare, men det var den tidens tempo om man säger så. Samtidigt finns det folk som i dag frossar i vedervärdiga saker på nätet, dom är inte så mycket bättre än de som valde att bevista en offentlig avrättning fram tills dessa upphörde efter en misslyckad och utdragen avrättning 1876.

   Gilla

   melkerlarsson

   23 september, 2020 at 18:15

   • Nej, du har så klart helt rätt i att vi inte kan jämföra då och nu som om det var och är samma förutsättningar. Avrättningar förekommer ju i flera länder fortfarande och om jag inte har fel sker det ibland inför en publik. Allt det fruktansvärda som sker undangömt är säkert på många sätt mer våldsamt och plågsamt än de avrättningar som förekom förr. Men det har säkert funnits liknande våld i alla tider. Oavsett vilken tidsperiod som har varit eller är våldsammast så är det i mina ögon ofattbart.

    Gillad av 1 person

    ibod11 - Ingrid

    23 september, 2020 at 18:50


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: