Mina reflektioner

Huvudbonad på…

with 4 comments

Under mitt besök på Stockholms stadsmuseum blev jag påmind om en sak som jag inte tänkt så särdeles mycket på. Långt in på sextiotalet var det många vuxna (gifta) kvinnor som inte gick utomhus utan att skyla sitt hår på något sätt.

Under min uppväxt på 60-talet bar min sedan länge bortgångna mamma oftast någon form av huvudbonad, det kunde vara en hatt i någon form eller en schalett, m a o en liten huvudduk. Det är så jag minns min mamma, men att skyla sitt hår går långt tillbaka i tiden, tillbaka till medeltiden, kvinnor behövde och behöver förmodligen ännu idag inte ta av sig sin huvudbonad när man går in i en kyrka. Just detta med att ta av sig mössan/solhatten eller vad vi nu har på huvudet när vi besöker en kyrka har jag inpräntat hos sonen, detta trots att jag är helt oreligös, men besöker man en kyrka får man ta seden dit man kommer, man är gäst.

Tittar man på gamla journalfilmer från 1900-talets början kan man snabbt konstatera att det inte bara var kvinnorna som bar en huvudbonad. Betraktar man en folkmassa kan man konstatera att 99% av alla män hade en hatt såvida dom var lite äldre och en keps om de var lite yngre.

Bläddrade i kväll igenom mina fotoalbum från när jag var liten, på dom bilder som återfinns på min mamma utomhus under 60-talet hade min mamma antingen en schalett eller någon annan form av huvudbonad. Detta oavsett om hon var ute på stan eller rensade ogräs i grönsakslandet på landet. I sammanhanget bör jag nog nämna att min mamma var född 1938, så under 60-talet var hon därmed i 20 – 30- årsåldern. Blickar jag framåt i floran av album så försvann huvudbonaden under 70-talet, blickar jag tillbaka i min mammas album från 50-talet så bar hon inte heller någon huvudbonad.

Written by melkerlarsson

30 september, 2020 den 20:38

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Intressant! Min mamma föddes 1928 men jag har aldrig någonsin sett henne med något på huvudet eller någon annan kvinna i släkten eller bekantskapskretsen. Fast det var förstås i Tyskland.

  Gillad av 1 person

  Kristallina

  30 september, 2020 at 22:12

  • Min mamma hade ganska gamla och konservativa föräldrar, det kan ha spelat in. Denna gamla och utdöende traditionen hänge nog med lite längre hos henne än hos många andra.

   Gillad av 1 person

   melkerlarsson

   1 oktober, 2020 at 05:51

 2. Jag har gärna hatt. Dock gäller att det ska vara frivilligt, inget hattvång. Jag tycker att det är kul när hattmodet börjar komma tillbaka.

  Gillad av 1 person

  MarveW

  1 oktober, 2020 at 00:00

 3. Min mamma föddes 1936 och jag tror inte att hon som regel bar någon huvudbonad. Eftersom jag själv är född -62 minns jag inte hur det var i början av 60-talet men jag hittar inga bilder på henne där hon har någon hatt. Mössa på vintern så klart och den lilla sjuksköterskemössa som bars av sjuksköterskor. Jag har dock något svagt minne av att hon hade schalett när det var väldigt blåsigt.

  Gillad av 1 person

  ibod11 - Ingrid

  1 oktober, 2020 at 15:57


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: