Mina reflektioner

Kameror jag använt – Minolta SRT 101

with 4 comments

Min första systemkamera var en Minolta SRT 101, den fick hänga med länge, ända fram tills dess jag helt övergick till digital fotografering, framförallt då den var helt oberoende av batterier.

Den enda funktionen batteriet hade var för ljusmätningen, men den kunde man klara sig utan då jag hade/har en separat ljusmätare som kunde mäta ljuset ur alla möjliga vinklar, såväl blixtljus, befintligt ljus, indirekt eller direkt mot motivet. Ljusmätaren använder jag fortfarande, mäter ofta ljuset med denna och ställer in den digitala kameran utifrån ljusmätarens värden.

Att kameran kom att hänga med så länge berodde framförallt på mitt intresse för nattbilder, då det då handlade om exponeringstider kring 30 sekunder – 1 minut drog mina då modernare kameror mer ström då slutaren var elektronisk till skillnad från Minolta SRT 101 som hade en mekanisk slutare, man körde helt enkelt slut på batterierna lite väl snabbt. Den var dessutom perfekt att använda under riktigt kalla vinterdagar då batterierna i dåtidens systemkameror dog ut ganska så fort när kvicksilvret dök ner mot minus 15 – 25.

Minolta SRT 101 lanserades 1966, mitt exemplar köpte jag 1973 och den fick hänga med fram till 2003, m a o den kamera jag använt längst. Objektivet som sitter på kameran är dock av senare datum, det är från 1986, rena duvungen i sammanhanget.

Written by melkerlarsson

14 oktober, 2020 den 07:02

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det där var en riktig trotjänare 🙂
  Dessa mekaniska kameror kan nog nästan hålla hur länge som helst om man motionerar och använder dem relativt ofta.

  Gillad av 1 person

  Tony

  14 oktober, 2020 at 11:00

  • Plockade fram kameran idag och körde några torrfotograferingar utan film, den fungerar fortfarande. Öppnade bakstycket och tittade, tog ytterligare några ”kort”, filmmatning mm fungerar fortfarande 47 år efter att jag köpte den… Tror ingen av mina digitala kameror kommer fungera 47 år efter inköpsdatumet.

   Gilla

   melkerlarsson

   14 oktober, 2020 at 19:54

 2. Kolla, en sådan Minolta var ju första kameran jag köpte, det var sommaren 1975! Den fungerade åtminstone fram till mitten av 2010-talet, när jag sålde den till en kille som var intresserad av äldre kameror. Då hade den legat oanvänd i många år men var ändå i god form. Jag gillar kvalitén på bilderna den tog, men jag uppskattar faktiskt moderna (och lättare!) digitalkameror mer.

  Gillad av 1 person

  bloggarbjorn

  13 februari, 2021 at 12:35

  • Jag föredrar de moderna digitala kamerorna, men de gamla helt mekaniska kamerorna hade sina fördelar

   Gilla

   melkerlarsson

   13 februari, 2021 at 14:44


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: